Данък вредни храни и в Русия?

Финансовото министерствo очакват подобна мярка да подкрепи тежката ситуация в приходната част на бюджета

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Данък "вредни храни" става актуален и в Русия - правителството в Москва обсъжда инициатива на Министерството на здравеопазването за допълнителен налог за храни с високо съдържание на захар и мазнини, съобщава Investor.bg.

Сред продуктите, които ще попаднат в списъка с "вредни" храни, ще се окажат газираните безалкохолни напитки, както и храни с палмово масло. Целта е да се повиши цената на продуктите с високо съдържание на захар и мазнини и така да бъде намалено потреблението им.

Министерството на финансите в страната проучва възможностите за реализацията на идеята. От ведомството вече коментираха, че допълнителното облагане на храни, чиято консумация в големи количества нанася вреди на здравето, е напълно оправдано, особено в период на тежка за приходите в бюджета ситуация.

Очакванията са допълнителен акциз да бъде въведен за палмовото масло в размер на $200 на тон. Това може да стане още от 1 юли 2016.

Министерството на селското стопанство също подкрепя идеята за данъка, коментира от своя страна ресорният министър Александър Ткачев.

Последни новини
Още от Новини