Американският петрол влезе във Венецуела

Новината е забележителна по две причини

Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg Снимка: Carlos Becerra/Bloomberg

Венецуела стартира внос на американски петрол, като според CNN първата поръчка е за 500 хил. барела.

Това е забележително по две причини. От една страна, латиноамериканската държава разполага с най-големите петролни резерви в света. Cпоред международни организации те са в обем от 298 млн. барела - осем пъти над тези на САЩ. От друга страна - отношенията между правителствата на двете държави са, меко казано, обтегнати, пише Investor.bg.

Социалистическият президент на Венецуела Никола Мадуро обвинява за мизерията в страната си „икономическа война“, която се водела от врагове в страната и извън нея (да се чете – САЩ). А Вашингтон наложи през пролетта на миналата година санкции срещу високопоставени членове на назначеното от Мадуро правителство. През ноември в Хаити бяха арестувани двама роднини на президента, които сега се намират в американски арест в очакване на съдебен процес. Те са обвинени в търговия с наркотици. 

Защо тогава Венецуела купува петрол от САЩ? Заради състава на петрола, който се извлича от крайбрежията на южноамериканската страна. Става дума за тежък петрол, чиято преработка в рафинериите е много трудна. Затова Венецуела смесва своя петрол с по-леки сортове, които се добиват в Русия или Ангола.

След като предвид бума на шистовата революция и постоянно високите петролни запаси Конгресът отмени преди няколко месеца 40-годишното вето за износ на петрол, сега суровината може отново да бъде продавана зад граница. И затова според CNN държавният петролен концерн на Венецуела  PDVSA не се е колебаел дълго, преди да започне да купува щатски петрол.

„Просто е по-евтино да се транспортира танкер, пълен с лек петрол от щатските заливи, отколкото от Западна или Северна Африка“, цитира каналът анализатор от компанията за анализ на петролния пазар Clipperdata. С други думи – в нуждата и във врага може да припознаеш приятел. 

Последни новини
Още от Новини