Toshiba очаква ръст от 29% на годишната си загуба

Компанията очаква нетна загуба от $6 млрд. за фискалната година

Снимка: Akio Kon/Bloomberg Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Toshiba увеличи своята прогноза за годишната си загуба с 29% на фона на съкращенията на работни места и продажбата на части от бизнеса ѝ след избухването на счетоводния скандал, който доведе до най-голямата криза в 140-годишната история на японската компания, съобщава Investor.bg.

Очаква се нетната загуба да достигне рекордните 710 млрд. йени ($6 млрд.) за фискалната година, която завършва през март, обяви официално Toshiba. По-ранната средна прогноза на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за 505,5 млрд. йени загуба.

Разкритията, че компанията е завишавала печалбата си в продължение на близо седем години, нанесоха тежък удар на конгломерата, предизвиквайки големи съкращения и напускането на част от ръководството. Президентът Масаши Муромачи съкращава работни места, продава медицинското подразделение на Toshiba и обмисля реорганизацията на операциите, свързани с персонални компютри и телевизори, след като акциите на компанията се доближават до 35-годишно дъно.

В четвъртък Toshiba отчете нетна загуба от 516,7 млрд. йени за тримесечието, което приключи през декември. За сравнение, година по-рано тя отчете 54,6 млрд. йени печалба. Сега четирима анализатори очакваха 111,5 млрд. йени загуба.

Разкритията, направени през лятото, че мениджмънтът се е намесвал в отчитането на печалбата цели седем години, а измамата е на стойност 1,2 млрд. долара, доведоха до голямо преструктуриране и намаляване на работната сила. Кулминацията на всичко това е именно прогнозата за годишната загуба. През тази година акциите поевтиняха с 20%, след като миналата година се сринаха с цели 51%.

Във връзка с всичко това в момента Toshiba се занимава основно с голямото си преструктуриране. В четвъртък японската компания обяви, че предлага обратно изкупуване на акции или да преназначи 90 здравни работници и 150 служители в своя бизнес с хард дискове, докато неизвестна част от директорите и мениджърите ще трябва да намалят заплатите от този месец. Това ще осигури еднократно 4 млрд. йени за преструктурирането.

В допълнение към съкращенията на служители в лайфстайл звеното, компанията обяви преди време, че ще намали своето корпоративно подразделение с 1000 души и това за чипове с 2800 души. Toshiba имаше около 198 700 служители към 31 март, което е най-малкият брой от края на фискалната 2008, сочат данни на Bloomberg.

Муромачи заяви, че Toshiba обмисля продажбата на мажоритарен дял в Toshiba Medical Systems, която произвежда медицински системи за диагностика, като ЯМР, рентгенова и ултразвукова техника. На 30 януари вестник Yomiuri писа, че за този бизнес има около 10 потенциални купувачи, сред които се нареждат Sony и Mitsui & Co.

Същевременно Toshiba обмисля продажбата на имоти и инвестиции. Сред плановете ѝ фигурира и комбиниране на операциите на подразделението за компютри с тези на Fujitsu и Vaio.

През декември компанията обяви, че ще иска кредит от 300 млрд. йени от банки. Комбинирани с 400-те млрд. йени, които тя получи през септември, общите дългове на компанията ще достигнат 1 трлн. йени, обяви Toshiba по това време. Муромари заяви, че през следващите две години фирмата няма да набира публични средства.

Последни новини
Още от Новини