Спад при интереса към луксозни имоти в Лондон

Те вече не са толкова привлекателни за инвеститори от Китай, Русия и Близкия изток

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вътрешни кризи и сътресения на глобалните пазари изглежда намалиха привлекателността на пазара на луксозни имоти в Лондон за инвеститори от Китай, Русия и Близкия изток, като някои от тях дори планират продажба, пише Investor.bg.

От руски олигарси и петролни магнати от Близкия изток до новоизлюпени китайски предприемачи чуждестранните купувачи бяха основен фактор за лудото купуване на имоти в Лондон през последните две десетилетия, като придобиваха всичко – от пищни имения до известни бизнес сгради.

Лондон не е единствен. Богати чуждестранни купувачи инвестираха и в други големи градове като Сидни и Ню Йорк, където покупката на имот се възприема също като престижназастраховка срещу загуба на богатство.

Петролът обаче загуби близо две трети от цената си от средата на 2014 г., руската рубла – над половината от стойността си, а китайската икономика се забавя. Мащабът на тези сътресения в комбинация с повишенията на имотните данъци в Лондон възпира инвеститорите, отчитат брокери на имоти.

„Определено има по-малко интерес през последните шест месеца на фона на цените на петрола и валутните фактори за руснаците“, коментира Ед Мийд, изпълнителен директор на агенцията Douglas & Gordon, която продава някои от най-скъпите жилища в британската столица.

„Ако хората са купили имоти тук, както направиха много китайци през последните няколко години, определено все повече от тях идват със запитване дали можем да ги продадем.“

Данни от агенциите за имоти и консултантски компании разкриват спад на сделките в някои от най-скъпите райони на централен Лондон, понижение на офертните цени и по-малко купувачи от Русия, Китай и Близкия изток.

Около 4% от купувачите на първокласни имоти в Лондон са били китайци през първата половина на 2015 г,. но техният дял се е свил до 3% през втората половина, отчитат от компанията за имоти Savills.

Лондон се счита за най-добрия град в света за свръхбогаташите, като се имат предвид фактори като качество на живот, бизнес и свободно време, сочат наблюдения на консултантската компания Knight Frank. Британската столица е следвана от Ню Йорк, Хонконг, Сингапур и Шанхай.

„Москва-на-Темза“

Още по-рязък спад се наблюдава при броя на инвеститорите от Близкия изток и Северна Африка, като делът им от купувачите на жилища в най-скъпите райони в централен Лондон е паднал от 10% през 2014 г. до 4% през 2015 г.

„Хора като катарците... допреди година купуваха много, и държавните инвестиционни фондове също купуваха в Лондон“, коментира Чарли Елингуърт, съосновател на Property Vision, която помага на богати купувачи да намерят имоти с цена над 1 млн. паунда. „При всички положения това ще се обърне.“

Цената на петрола падна с близо 60% от края на 2014 г., като през януари достигна най-ниското си ниво от 2003 г.

„Когато имате подобна среда – цената на петрола се срина, а фондовите пазари вървят надолу, всички стоят като хипнотизирани“, коментира Елингуърт.

Навремето Лондон получи шеговитото име „Лондонград“ или „Москва-на-Темза“, за да се обозначи като предпочитан град от богатите руснаци, но запитванията от тях са паднали с 60% на годишна база през 2015 г., казва той.

В централен Лондон броят на сделките е паднал с близо една пета през последните шест месеца на 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г., сочат данните на Knight Frank, като офертните цени често трябва да се свалят с 10% или повече.

Цените са се понижили в някои от най-атрактивните райони за чуждите купувачи като Найтсбридж, Нотинг хил и Челси.

Някои брокери обясняват отдръпването на купувачите от Русия, Китай и Близкия изток с повишаването на определени данъци на Острова.

В опит да успокои местните опасения, че британците са изтикани от пазара в столицата заради високите цени, финансовият министър Джордж Озбърн повиши данъците за чуждестранните купувачи.

Озбърн вдигна гербовия налог върху имоти на стойност над 1 млн. паунда, както и данъците върху имоти, които се купуват чрез фирма, и намали ипотечните облекчения за наемодатели.

Последни новини
Още от Новини