Ще съкрати ли Русия добива си на петрол?

Коментар на Ферейдун Фешараки, председател на Facts Global Energy в предаването Trending Business

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ивон Ман, Bloomberg:

На какво се дължи разнопосочното движение на цените на петрола? На натиска от познатите фундаменти ли?

Ферейдун Фешараки, Facts Global Energy:

На този етап е невъзможно да кажем, тъй като нищо не се случва извън ОПЕК. Не може да се преговаря с производителите от САЩ. Трябва да оставим пазарът на петрол да се стабилизира. А това може да продължи до края на годината. За първи път ОПЕК участва в преговорите, по които се очаква споразумение може би в края на тази или средата на следващата година. На този етап нямаме нищо друго освен публичнo говорене.

Ивон Ман, Bloomberg:

Единствено публично говорене. Значи Вие не смятате, че Русия би намалила добива си на петрол сега?

Ферейдун Фешараки, Facts Global Energy:

Мисля, че производството на петрол от Русия ще бъде съкратено така или иначе с 300-400 хил. барела на ден. Поглеждайки назад, Русия много пъти обещаваше сътрудничеството със страните членки от ОПЕК, но това така и не се случи. На този етап така и така добивът на петрол се очаква да бъде намален. Но реално никой не смята, че Русия обмислено ще съкрати добива си извън това, което би се случило в резултат на споразумението с ОПЕК.

Ивон Ман, Bloomberg:

Очаквате ли скоро координирани действия за намаляването добива на петрол? Ще има ли изобщо някакво значение това, имайки предвид, че времето, за което се очакваше да се случи, беше съкратено през последните няколко години. Реално е по-лесно за повече производители на петрол да навлязат на пазара и да се борят за пазарен дял.

Ферейдун Фешараки, Facts Global Energy:

Истината е, че независимо от това през тази година ще загубим огромно количеството петрол. Поне 500 хил барела на ден от САЩ, може би дори повече – 800 хил. Ще загубим 200 хил. барела на ден от Бразилия, 200-300 хил. барела дневно от Африка. Добивът на петрол ще се свие с няколко млн. барела на ден, докато търсенето вероятно ще нарасне. Пазарът ще бъде много по-балансиран в края на годината. Но на този етап, все още е твърде рано да се видят някакви резултати. Няма смисъл да говорим преди да сме станали свидетели на промени в средата. Имайте предвид също така, че Либия е близо до решението си относно ООН, с което могат да бъдат освободени 1,2 млн. барела на ден на пазара на петрол в страната. Срещата с ОПЕК, с което и евентуално споразумение за намаляването на добива, няма да бъдат реализирани докато тези условия не са изпълнени. Към този момент те не са.

 

 

Последни новини
Още от Новини