Гордън: Ребрандирането е знак за фундаментална, същностна промяна

Бенедикт Гордън, управляващ директор в Brand Union, коментира важността на корпоративното брандиране с Ивон Мен в предаването Trending Business, Bloomberg TV.

Бенедикт Гордън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бенедикт Гордън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Защо компаниите предприемат смяна на логото си и има ли смисъл в това?

Надявам се не очаквате от мен да кажа, че не трябва да се правят нови лога. Аз мисля, че определено има смисъл компаниите да сменят логото си и да ребрандират своята дейност. Това обикновено е свързано с промени вътре в самата компания. Може да бъде промяна в ръководството или в собствеността, може да бъде и някаква генерална смяна на стратегията. Смисълът на промяната е да се комуникира на потребители и партньори, че вече се предоставя различен тип услуга. Логото винаги има своята козметична страна. Различните хора ще харесат различен тип графични решения. Промяната в логото има потенциал да представи образа на една по-фундаментална промана. Промяна в същността на самата компания. Новото лого подсказва какво се случва вътре в организацията. От тази гледна точка това наистина е значима крачка.

 

Нека поговорим за новото лого на авиолиниите Cathay dragon. Някои казаха, че прилича на други китайски марки, а други, че е като логото на турските авиолинии, заради цвета. Говори се, че изборът е ръководен от нуждата да се хареса на Запада. Това лого успява ли да бъде на нивото на самата компания?

От моя гледна точка това решение изглежда малко разхвърляно и скърпено. Мисля, че тази крачка е част от продължаваща промяна и не считам, че е крайното решение. Според мен това е крачка напред към сливане на две авиолинии. Самото име е някак тромаво и малко грозничко. Повечето пътуващи в тази част на света знаят, че Cathay Pacific и Dragonair са някак си свързани. Те са част от едно семейство.

 

А какво мислите за това механично сливане на двете имена?

Това, което е важно, е какво е посланието, което отправят към пътниците – каква ще бъде разликата, ако летя с Cathay Dragon и да летя с компаниите преди сливането. Очевидно разликата е малка. Искам да мисля, че това лого е част от една по-дългосрочна стратегия по сливане на двете компании във всички направления. Мисля, че това е междинен етап, защото ако остане така, то това лого наистина е странно и скалъпено.

 

Последни новини
Още от Новини