ЕК очаква 1,5% ръст на икономиката на България през 2016

Инфлацията ще остане на негативна територия макар и цените да започнат да растат

София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News София. Снимка: Dinka Spirovka/Bloomberg News

Икономиката на България ще нарасне с 2,2% през 2015 благодарение на силния износ и публичните инвестиции, сочи зимната прогноза на Европейската комисия за страната ни. В документа е записано обаче, че на този етап вътрешното потребление остава относително слабо.

От Брюксел припомнят, че икономическият ръст на България беше ревизиран в посока нагоре на няколко пъти през миналата година. Основание за това е било увеличението на износа в първите три тримесечия на годината въпреки по-слабата динамика на промишлеността и търговията на дребно.

Очакванията на Комисията са през 2016 икономиката на България да запише ръст от 1,5 на сто, а през 2017 - от 2%.

Основният двигател на растежа през 2017 ще бъде вътрешното потребление. Според оценките на ЕК ръстът на потреблението през 2015 е бил 0,7%, като от една страна то е било подкрепено от ниската инфлация и евтините горива, но от друга - подтискано от слабия ръст на заплатите.

Очакванията са обаче през тази година ръстът да бъде от 1,4%, а през 2017 - от 1,7 на сто, предава Investor.bg.

Заетостта расте през първото деветмесечие на 2015 година, подкрепена от повечето работни места в промишлеността, ИКТ сектора и строителството. Очакванията са в края на годината България да отчете ръст на заетостта от 0,3 на сто. Прогнозата на ЕК е тенденцията да се задържи и да достигне до 0,4% ръст през тази година и 0,5% - през 2017, което означава ниво на безработица от 9,4 на сто през тази и от 8,8% през следващата година.

През 2016 инфлацията в страната ще остане на негативна територия макар и цените да започнат да растат. През 2015 годишната инфлация в България е -1,1%, а очакванията са през тази година да достигне около -0,1%-0%. Завръщане към положителни стойности се очаква едва през 2017.

От Комисията предупреждават и за ограничаване на ръста на инвестициите през следващите две години, причинено от липсата на подкрепа за изграждането на бизнес средата и сдържания приток на чуждите инвестиции. Износът пък може да се окаже под заплаха от геополитическата нестабилност в основни търговски партньори.

Като цяло обаче рисковете изглеждат балансирани и допълнително увеличение на износа и стабилизиране на трудовия пазар ще подхранят инвестициите и вътрешното потребление повече от очакваното, смятат в Брюксел.

ЕС навлиза в своята четвърта година на възстановяване и ръст, макар и все още с умерен темп, допълват още от Европейската комисия в своята зимна прогноза. Основен двигател на европейската икономика през 2015 е потреблението, а рисковете, свързани с нестабилността на световната икономика, остават едно от най-големите предизвикателства пред общността. Страните с най-силен ръст на икономиката през 2016 година ще бъдат Ирландия (4,5%), Румъния (4,2%) и Люксембург (3,8%). 

Последни новини
Още от Новини