BoE остави лихвите непроменени, понижи прогнозите за икономиката

Марк Карни очаква инфлация от 0,8% през 2016

Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Марк Карни, гуверньор на BoE. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Комисията за парична политика на Великобритания очаквано гласува лихвите в страната да останат непроменени с мнозинство от 9 на 0 гласа, като дори Иън Маккафърти изненадващо гласува „за“. От август насам той подкрепяше повишение на лихвите. 

Освен това Английската централна банка отново понижи прогнозата си за инфлацията във Великобритания като гуверньорът Марк Карни определи като причина турбулентната световна икономика. Според новата прогноза инфлацията в Обединеното кралство ще е средно 0,8% през 2016 и ще се повиши до целта от 2% през 2018. Освен понижението в прогнозата за инфлацията, очакванията на BoE за ръста на заплатите също слизат надолу от 3,75% до 3% през 2016. Прогнозата за икономическият ръст през годината е понижена от 2,5% до 2,2%.

Инвеститорите обърнаха настроенията си и вече очакват понижение на лихвите във Великобритания през тази година, но Карни каза, че „е по-вероятно“ следващият ход на BoE да бъде повишение на основната лихва, а не понижение от текущото и ниво от 0,5%. 

„Като една от най-отворените икономики в света, Великобритния няма как да остане незасегната от непрощаващата световна среда и продължителна турбуленция на финансовите пазари. Ще направим каквото трябва, в правилното време по отношение на лихвите“, каза гуверньорът на BoE Марк Карни. 

Сред негативните рискове, посочени от Английската централна банка са очакванията за по-слаб растеж на развиващите се пазари, Марк Карни вече се опитва да убеди пазарите, че няма да има разхлабване на политиката и във Великобритания - нещо, което до преди няколко месеца се считаше за почти невероятно. 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини