Украинският икономически министър подаде оставка

Айварас Абромавичиус заяви, че няма да бъде „марионетка“ на властта

Петро Порошенко, президент на Украйна. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Петро Порошенко, президент на Украйна. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Украинският икономически министър Айварас Абромавичиус подаде оставка, като заяви, че няма да бъде „марионетка“ на властта, която обвини в блокиране на реформите в икономиката и институциите на страната. 

Той каза, че политиците, включително един от партията на президента Петро Порошенко, са го поставяли под натиск да назначава „съмнителни хора“ в държавните компании. 

Напускането на бившия мениджър на фонд е признак за проблемите, които Украйна продължава да изпитва, въпреки новото правителство, което пое властта през 2014 след проевропейските протести.

Анализаторите коментираха, че обвиненията на икономическият министър в оставка вредят на Украйна и Порошенко и екипът му трябва да покажат, че промените в страната няма да са само козметични, за да бъдат привлечени инвеститорите обратно. 

Предишният икономически министър на Украйна напусна поради същата причина, а сега съдбата му последва и Абромавичиус, който е роден в Литва и е един от няколкото чуждестранни граждани, привлечени като технократи в украинското правителство след събитията през 2014. 

„Оставката ми надявам се ще се отрази като студен душ на ръководните органи в страната и ще покаже, че нещо се случва погрешно. През последните няколко седмици започнах да се чувствам сплашен. Започнаха да ме притискат в ъгъла да назнача някои хора, които по мое мнение нямат работа в моето министерство“, коментира икономическият министър на Украйна Абромавичиус след оставката си. 

„Все още съм оптимист. Нещата все още могат да тръгнат в правилната посока“, каза още Абромавичиус.

След решението на икономическия министър украинските ДЦК поевтиняха. 

 

Последни новини
Още от Новини