Стойчев: През 2016 на фондовите пазари трябва да се действа внимателно

Андрей Стойчев, "Делтасток" в предаването "В развитие", 3.02.2016.

Андрей Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Стойчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните години се увеличава инвестиционният интерес към акциите и дори към суровините. Днес вложенията в този тип активи вече са в пъти по-големи, отколкото са били преди 10 години. Това каза Андрей Стойчев от "Делтасток" в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"До преди 5-6 години много рядко виждахме повече от 25 – 30 % от инвестициите за деня да бъдат вложени в инструменти, различни от валути. Сега има дни, в които този процент е над 60%".

Винаги има добри сектори, добри компании, добри начини за инвестиция, без значение дали пазарът е бичи или мечи, каза Стойчев: "всичко е въпрос на преценка и добър анализ". По думите му в момента, все още има достатъчно пари, които трябва да бъдат инвестирани някъде, защото "ситуацията при банките не е цветуща, няма никаква възвращаемост". 

На въпроса дали тази година можем да очакваме изненади, на които бяхме свидетели през миналата година, като швейцарския франк или японския юан, Стойчев каза, че "едва ли може да се очаква нещо подобно, но и не може да се каже, че не може да се случи".

"Финансовите пазари за това са интересни, защото са непредвидими".

Изключвайки форсмажорните събития, очаквам интересна година, като движение, каза още Стойчев. "Тя така започна. Не мога да кажа че през цялата година ще наблюдаваме разпродаване, на каквото бяхме свидетели в началото на 2016, но ще има волатилност". Експертът каза, че трябва да се действа внимателно и да не се прибързва: "Не е задължително всяка една позиция да се изчиства на момента, може да се изчака най-подходящият момент".  

 

Последни новини
Още от Новини