Производството в еврозоната губи инерция

Испания отново е лидер, следвана от Германия

Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News Снимка: Giuseppe Aresu/Bloomberg News

Очакваният с нетърпение от пазарните анализатори индекс за производствената активност в 19-членната еврозона показа, че бизнесът е стартирал 2016 в малко по-добро състояние, отколкото се очакваше първоначално, но темпото на растеж през януари съвпада с най-слабите темпове от изминалата година, добавяйки натиск над Европейската централна банка да облекчи отново паричната си политика, предава Investor.bg.

Този слаб растеж се случва на фона на намаляването на цените от фирмите за четвърти пореден месец и в момент, в който Европейската централна банка (ЕЦБ) се бори да насърчи инфлацията на по-високо ниво от слабите 0,4 на сто през януари.

Индексът за производствената активност в 19-членната еврозона за януари е на ниво от 53,6 пункта, значително под резултата от декември от 54,3 пункта. Всеки резултат над 50 пункта, отчетен от индекса, сигнализира за експанзия, докато равнищата под това ниво индикират за свиване на активността.

Макар индексът да остава над прага от 50 пункта, което сочи растеж, днешното проучване носи доказателство, че активността, поръчките и заетостта губят инерция.

Главният икономист на Markit Крис Уилямсън изтъква и по-големия натиск върху цените въпреки стимулиращите мерки, прилагани от Европейската централна банка през последната година.

Темповете на растеж във валутния съюз варират, като Испания отново е лидер, следвана от Германия, а Франция изглежда е в застой.

Понижаването на цените не успява да окаже значително влияние върху доминиращия в блока сектор на услугите. Нейният PMI индекс се свлича до едногодишно дъно от 53,6 пункта, спрямо 54,2 пункта при първоначалната оценка.

Перспективата за повече стимули от ЕЦБ означава от друга страна, че компаниите са най-оптимистично настроени за следващата година от средата на 2011 насам, като този подиндекс (за бизнес очакванията) скача до 65,1 пункта от 63,3 пункта през декември.

Очаква се ЕЦБ да намали лихвите допълнително в отрицателната територия по време на срещата си през март, като според анализатори банката дори може да увеличи обема от месечни покупки на държавни облигации, който в момента е 60 млрд. евро на месец. 

Последни новини
Още от Новини