Оптимизмът на Novo Nordisk от достъпа до пазара в САЩ

Ларс Ребен Соренсен, гл. изп. директор Novo Nordisk

Лаборатория на Novo Nordisk в Дания.  Photographer: John McConnico/Bloomberg News Лаборатория на Novo Nordisk в Дания. Photographer: John McConnico/Bloomberg News

Интервю на Ларс Ребен Соренсен, гл. изп. директор Novo Nordisk за Гай Джонсън и Джонатан Феро от студиото на Bloomberg в Лондон на стратегията на компанията за развитие през 2016. Интервю от 3 февруари 2016.

 

Пазарът падаше доста агресивно тази сутрин. Това свръхреакция ли беше?

Пазарът решава. Видяхме, че имаше голямо внимание, отделено на резултатите на Victoza от четвъртото тримесечие. Не бива да се фокусирате толкова много върху тях.

Последното тримесечие коригирахме спрямо намаленията в САЩ. Траекторията на прогнозите на Victoza е правилна и не търпи никакво влияние, това са просто корекциите от намаленията.

 

За новия инсулинов продукт, Tresiba, който анализаторите очакват да стане блокбастер за 2,2 млрд. долара до 2020, какво обмисляте като цени? Докъде стигнахте?

Имаме все по-добър достъп на европейските пазари и в САЩ, където продуктът бе пуснат току-що. Пуснахме го в премийния сегмент, защото сме убедени, че е първокласен продукт.

Получихме добър достъп от самото начало и сме оптимисти, че ще изпълним прогнозите си.

 

Едно от най-важните неща за определяне на цените на Tresiba е ако убедите регулаторите, че това лекарство ще има по-малко странични ефекти. Това е документацията, която стига до крайния потребител. Колко сте убедени, че ще можете да го постигнете?

Видях данните, които споменавате в края на миналата седмица, които потвърждават, че Tresiba е доста по-добър като ниско-хипогликемичен ефект за пациентите с диабет тип 2.

Трябва да постигнем същия ефект при диабет тип 1. Мисля, че имаме възможност да променим етикета и да получим по-добър в САЩ.

Убеден съм, че лекарството е по-добро. Трябва да получим данните и след това ще сменим документацията.

 

Споменахме регулаторните въпроси в Китай. Казахте, че има голяма ценова конкуренция от китайски производители. Голям потенциал в дългосрочен план, но въпросът е, че регулациите там ще намалят ръста. И има все по-голяма конкуренция от местни производители. Защо сте толкова позитивен за Китай тогава?

В Китай за съжаление има над 100 млн. души с диабет.

По-малко от 10 млн. са адекватно лекувани.

Така че медицинските нужди на Китай са огромни.

В краткосрочен и средносрочен план би трябвало да се усети промяната в регулациите в Китай. Промяната в структурата на фармацевтичната индустрия. Дългосрочно обаче има големи възможности в Китай.

 

Звучите много оптимистично тази сутрин. Вашите дългосрочни прогнози за растеж са от около 10% обаче се оценяват като 7% от пазара. Откъде идва тази разлика?

Ние станахме много голяма компания.

10% ръст за компания за 100 млрд. датски крони е много, много амбициозна цел.

Можем да го постигнем. Освен всичко друго заради големия брой на хората, страдащи от диабет, които имат нужда от по-добро лечение.

Много оптимистично съм настроен в дългосрочен план.

Виждаме някои препятствия, които се задават. Губим продукти при женското здравеопазване, имаме все по-голяма конкуренция в хемофилията. Но дългосрочно бизнесът с медикаменти против диабет ще продължава да расте - с двуцифрен ръст.

 

Ето, че говорим за мащабите на бизнеса ви. Мнозина фармацевтични компании се опитват да намалят мащаба си. Споменахте лекарствата против хемофилия. Това възможност ли е? Можете ли да отделите дейности, които не са основни за вас? Търсите ли диверсификация?

Не. Имаме амбицията да останем лидер и основен играч в бизнеса с лекарства против хемофилия.

Имаме много силни продукти, които се надяваме да се наложат и пробият регулаторните режими.

Всъщност намаляваме вниманието си в последните 15г. Така че не виждам необходимост от ограничения в мащабите на бизнеса. Няма и да растем повече.

Единствената област, в която имаме амбиции е борбата с наднорменото тегло. Това е един от рисковите фактори за диабета и бързо расте навсякъде по света.

 

Последни новини
Още от Новини