Компаниите в САЩ са създали 205 хил. работни места през януари

Силно нарастване се наблюдава в услугите и строителството

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Работодателите в САЩ стартираха 2016 г. чрез добавяне на по-малко работни места в икономиката, но детайлите от доклада в сряда на частния институт за проучвания ADP са доказателство за устойчивостта на местната икономика.

Частният сектор в САЩ е създал 205 хил. нови работни места през януари, сочат данни на HR компанията ADP, цитирани от WBP online. Средните очаквания на икономистите, анкетирани от изданието, бяха за 193 хил. нови назначения. Резултатът все пак бележи спад спрямо 267 хил. новоразкрити работни места през декември.

Силно нарастване се наблюдава в услугите и строителството, сочи частното изследване. Данните сигнализират, че компаниите, съсредоточени върху вътрешната икономика, особено в услуги като банкирането, търговията на дребно и здравеопазването, са продължили да наемат персонал въпреки забавянето на растежа в чужбина и силния долар.

Тези тенденции са се отразили на производителите в промишлеността, които не са прибавили никакви работни места миналия месец. 

Данните на ADP се публикуват два дни преди официалния месечен доклад на правителството за заетостта. Икономистите прогнозират, че ще бъдат отчетени 200 000 нови позиции и непроменена безработица на равнище 5 на сто.

Резултатът потвърждава, че пазарът на труда си е поел глътка въздух през миналия месец след силния скок в края на миналата година. Рекордно високите температури и топлото време в големи части на страната увеличиха икономическата активност през декември, пише Investor.bg.

Ревизираните данни от сряда показаха, че новите работни места през декември са нараснали много силно с 267 000 през декември (от предварителните 257 000) и с 201 000 през ноември (спрямо по-ранната прогноза за 211 000).

Повечето от работните места през януари отново са били създадени от сектора на професионалните и бизнес услугите, които са назначили 44 000 нови служители. Това все още е впечатляващ ръст, макар и да не е толкова голям, както през декември.

За сметка на това производственият сектор не е добавил толкова работни позиции, колкото се очакваше, предвид лошото състояние на индустрията.

И все пак строителни фирми са наели още 21 000 служители на безсрочен договор през миналия месец, докато търговията, транспортът и комуналните доставчици са увеличили ведомостите си с 35 000.

„Ръстът на работните места остава силен въпреки сътресенията в световната икономика и финансовите пазари“, коментира данните Марк Занди, главен икономист на Moody's Analytics.

Проучването на ADP обаче покрива само частния бизнес и често се различава от официалните данни, уточнява AP. 

Последни новини
Още от Новини