Камерън среща отпор от собствената си партия за проектопредложението на Туск

Някои от консерваторите все още не са доволни от предложеното

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън срещна съпротива от собствената си консервативна партия за проектопредложнието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за предоговаряне на условията по членството на Великобритания в ЕС.

Предложението включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници във Великобритания през следващите 4 години, мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти. 

След получаването на предложнието Дейвид Камерън заяви, че е готов да подкрепи оставането на Обединеното кралство в ЕС, но някои членове на партията му са скептично настроени. Задачата пред премиера остава да ги убеди в ползите от предложението, след като опозиционната партия на лейбъристите до голяма степен е „за“ оставане на страната в съюза. 

Евроскептиците в Консервативната партия, чийто лидер е Камерън, като Бил Кеш и Джейкъб Рийз-Мог поискаха още по-добри условия за Великобритания, за да застанат на страната на депутатите, подкрепящи оставането на страната в ЕС. 

Дейвид Камерън каза, че предложението засяга всички четири основни точки, по които Великобритания търси промяна в отношенията си с ЕС, като по този начин изрази подкрепата си за мерките, предложени от Туск. 

Страни като България, Полша, Унгария и Литва не показаха одобрение за проектопредложението, като председалят на Комисията по външна политика на България Джема Грозданова открито заяви, че не го подкрепя. Предложението трябва да бъде подписано от всички страни членки на ЕС, за да бъде прието. 

 

 

Последни новини
Още от Новини