GE вижда възможности в Азия

Джон Райс, вицепредседател на General Electric

Джон Райс, вицепредседател на General Electric Co, Индия, 29 януари 2016. hotographer: Udit Kulshrestha/Bloomberg Джон Райс, вицепредседател на General Electric Co, Индия, 29 януари 2016. hotographer: Udit Kulshrestha/Bloomberg

Интервю на Джон Райс, вицепредседател на General Electric за Ивон Ман от Bloomberg на конференцията Goldman Sachs Global Macro Conference за Азиатско-Тихоокеанския регион на 3 февруари 2016.

 

Какво става с резултатите от четвъртото тримесечие? Някои анализатори казват, че малко объркани заради бавното глобално нарастване на икономиката, което спира ръста на приходите във вашия сектор на петрол и газ, както и на ВЕИ. Как минавате през бурята, по време на прехода?

Тримесечието бе малко сложно, защото прибавихме Alstom по средата. Това даде повече неизвестни.

Но като фундаменти, генерирахме доста кеш, получихме много поръчки глобално и като усещане за 2016 и 2017, имаме очаквания за още една година на добри резултати.

 

Казахме, че е трудно дори да се тълкува петролът, но вие как виждате цените? Хората говорят за обрат в средата на годината, за рали. Вие какво виждате?

Има хора, които следят петрола, защото от това си изкарват прехраната и те знаят по-добре от мен. Смятам, че трябва да сме готови за период, в който търсенето е по-слабо, отколкото бихме искали, а предлагането - по-голямо. Това означава известно време да имаме ниски цени.

Това означава, че компании като нашата в петролния и газов сектор, но също и страни, които зависят от преходи от петрол трябва да направят фундаментално преструктуриране.

Ние сме на път да ги направим в петролния и газов бизнес. Виждам това да става и в различни страни, които наистина признават, че проблемът ще се задържи известно време и че трябва да диверсифицират икономиките си.

 

Току-що завършихте придобиването на Alstom. Вече сте дълбоко в енергийния пазар. Има ли възможност, при цените на петрола и отслабването на компаниите, да опитате да се разширите и евентуално да потърсите още сливания и придобивания?

Винаги търсим. Първата ни цел обаче е асимилирането на Alstom и да осигурим най-голямо в историята ни придобиване да пасне навсякъде, където трябва. Екипите започнаха чудесно и сме оптимисти.

Винаги ще търсим селективно възможности.

 

Каква бизнес линия е необходимо GE да изработи или добави, за да стане глобален доставчик на енергийни услуги и да се конкурира с газовите гиганти?

Смятаме, че днес сме доста конкурентни. Обичаме технологичната част на бизнеса, в която технология и диджитал могат да се съчетаят, за да създадат повече добавена стойност за клиентите ни и да намалят разходите на добива на петрол.

Защото в момента имаме свят на разход на единица производство. Ако можете да намерите решение, което да помогне на клиентите да намалят разходите на единица на това, което добиват - петрол, газ, желязо или мед, имате възможности. Това търсим.

 

Някъде в Азия има  ли възможности за бизнеса ви в момента?

Обичаме Азия като пазар на технологии и инфраструктура.

Вижте авиацията - продължава да е силна. Виждаме възможности в енергетиката, водата, особено в генерирането на енергия в целия регион. Ключът е финансирането.

Имаме търсене.

Президентът Джокови в Индонезия обяви, че ще добави 30 гигавата до 2020 - това ще бъде трудно. Начинът да го постигне ще бъде финансирането.

 

А вие продължавате да повтаряте какъв оптимист сте за Китай. Стана ли нещо такова на пазара наскоро? Говорим за волатилност, за обезценяване на юана. Това променя ли нещо?

Не и за нас. Не и в средносрочен или дългосрочен план. В краткосрочен план ще има проблеми. Всеки признава, че Китай става по-пазарна страна. Ще има повече волатилност.

 

Ами партньорството ви с Haier, което току-що подписахте. Кажете ни за интеграцията в това дългосрочно партньорство.

Трябва да приключим и очакваме регулаторните одобрения. Работим по всичко, което трябва да се направи в САЩ и Китай. Трябва да приключим. Виждаме възможности да работим по-широко с екипа на Haier в редица области на цифровите приложения, за които говорим.

Haier е много прогресивна компания. Това ще им бъде допълнително развитие, дава им реална база в САЩ. И ние виждаме и други възможности да работим с екипа им и заедно да растем.

 

Последни новини
Още от Новини