ЕС и САЩ се разбраха за трансфера на данни

Новото споразумение има за цел да отговори на притесненията за американския шпионаж

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и САЩ постигнаха ново споразумение за трасфера на данни, а сделката, сключена в последния момент, може да защити технологичните гиганти и мултинационалните компании от сблъсъка с редица правни въпроси, пише Bloomberg.

ЕС заяви, че споразумението ще предостави на гражданите стабилна защита на личните данни. Преговарящите постигнаха споразумението чак днес, след като националните регулатори заплашиха, че ще наложат строги ограничения за това как фирмите прехвърлят информация отвъд Атлантическия океан.

“За първи път получихме подробни писмени уверения от страна на САЩ за гаранциите и ограниченията, които са приложими за американските програми за наблюдение”, заяви Андрус Ансип, заместник-председател на Европейската комисия. “Американската страна заяви, че няма да извършва безразборно масово наблюдение на европейците”, предава Investor.bg.

Двете страни бяха принудени да се върнат на масата за преговори, след като Върховният съд на ЕС обяви през октомври, че споразумението, датиращо от 2000, не предлага гаранции за защита на данните на гражданите на Европейския съюз от обработка от страна на компании като социалната мрежа Facebook например.

Новото споразумение има за цел да отговори на притесненията, че американските шпиони имат свободен достъп до личната информация на европейските граждани.

“За първи път САЩ даде сигурни уверения на ЕС, че достъпът на властите ще бъде предмет на ясни ограничения”, добави еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

Сред поетите ангажименти е и създаването на специален омбудсман в Държавния департамент на САЩ, “който ще предприема последващи действия по жалби и запитвания от физически лица за достъп до данни”, коментира Ансип.

Според условията на сделката двете страни се ангажират съвместно да преглеждат новия механизъм всяка година.

Последни новини
Още от Новини