Адемов: Националната здравна карта гони финансови цели

Националната здравна карта не се използва като инструмент за постигането на здравни цели

Хасан Адемов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Хасан Адемов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика

Кандидатурата на Меглена Кунева за нов министър на образованието ще бъде по-скоро подкрепена въпреки че, ако всички гласуват по начина, по който са заявили, това не би трябвало да се случи. Това коментира д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по труда и социалната политика в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria

По отношение на здравната реформа и готвения вот на недоверие д-р Адемов посочи, че аргументите на БСП до голяма степен съвпадат и с аргументите на ДПС. От Министерство на здравеопазването всеки ден представят нови идеи, които в крайна сметка не могат да бъдат финализирани. Опозицията няма как да не подкрепи националната здравна стратегия що се отнася до заявени здравни цели. От ДПС бихме подкрепили финансирането на доболничната помощ, заяви д-р Адемов.

От ДПС сме за националната здравна карта, но при едно много важно условие – да няма един финансиращ орган. Ако погледнете внимателно националната здравна карта, ще видите, че регионалната здравна осигурителна каса задължително сключва договори само с областните болници. Това ще доведе до фалит не само на частни, но и на общински болници, защото те няма да могат да се конкурират с областните болници.

Ефектът от националната здравна карта ще бъде успокояване на правителството и министъра на финансите, защото ще бъдат постигнати финансовите цели. Няма да бъдат изпълнени здравните цели. Никъде не се повдига въпроса как чрез националната здравна карта ще се намали заболеваемостта от социално значими заболявания.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини