Abbott придобива конкурента Alere за $5,8 млрд.

Обединената компания за медицинско оборудване ще се превърне в лидер на бързо разрастващия се пазар

Снимка: John Zich/Bloomberg News Снимка: John Zich/Bloomberg News

Американската компания за медицинско оборудване Abbott Laboratories обяви, че ще придобие конкурента си Alere за $5,8 млрд., за да се превърне в лидер на бързо разрастващия се пазар на моментни диагностични медицински тестове, които ускоряват лечението, предава Ройтерс.

Моментните медицински тестове дават резултат до няколко минути и могат да се провеждат директно в лекарските кабинети, в линейките и дори у дома.

Базираната в Уолтъм, Масачузетс, Alere, която има годишни продажби от $2,5 млрд., прави тестове за проверка за заразяване с ХИВ, туберкулоза, малария и тропическа треска.

Сделката се сключва в момент, в който смъртоносни вируси като Зика се разпространяват по целия свят и поставят акцент върху разработването на ваксини и диагностични тестове. Все още не е ясно дали Alere или Abbott са включени в правенето на тестовете за Зика - заболяване, което е свързано с тежки вродени малформации при бебета.

“Гледаме на сделката като на нещо положително, тъй като моментните тестове са най-бързо разрастващият се сегмент на диагностичния пазар”, коментира анализаторът на S&P Capital IQ Джефри Лу.

Световната диагностична индустрия, която достига близо $60 млрд, нараства с годишен темп от 5% според Goldman Sachs. 

Abbott ще плати по $56 на акция в брой, което е премия от 51% спрямо цената им при приключването на търговията в понеделник, когато те достигнаха $53,59. Освен това компанията се опитва да насърчи растежа на продажбите си, след като продаде своя бизнес за производство на генерични лекарства Mylan през 2014.

Миналата седмица Abbott обяви, че има по-слаби от очакваното приходи за тримесечието за първи път от четири отчетни периода.

Анализаторът на Canaccord Genuity Марк Масаро заяви, че новата сделка ще помогне на компанията да се превърне в неоспорим лидер в моментните тестове за диагностика и ще ѝ помогне да диверсифицира бизнеса си.

Abbott, чиито продажби на диагностични продукти през 2015 достигнаха $4,6 млрд, обяви, че тези продажби ще скочат до $7 млрд. след приключване на сделката. 

Последни новини
Още от Новини