Загубата на BP: да се тревожат ли инвеститорите?

Коментар на Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial коментира пред Bloomberg финансовия резултат на британския петролен концерн BP.

Ана Едуардс, Bloomberg: Връщаме се на...Говорейки от един бизнес за друг, и двата страдащи заради големия срив в цените на петрола, който видяхме. Как да управляваме в това бурно море, в тази променлива среда?

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial: Наистина е голямо предизвикателство. Дивидентът на BP е може би най-голямото предизвикателство за момента. И е напълно нормално, че хората се притесняваха за втората половина на годината, за цената от 50 долара, не 37-35 долара. Eнергийните наличности са същите.

Ана Едуардс, Bloomberg: Предния път или може би по-предния говорихме за влиянието на цените на петрола върху дивидентите. При стоките се наблюдава пренастройване на начина на мислене на инвеститорите, нали? Искам да кажа някои от дивидентите изчезнаха, други бяха намалени. И като потвърждение за тежките времена изглежда за дивидентите е една идея по-трудно да се измъкнат от влиянието на цените на петрола.

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial: Да, но BP го е правил и преди. Така че не значи, че няма да го направят и сега. Моделът тук ще бъде профилът на капиталовите разходи срещу дивидент и дълг. Отново, цената на петрола е грешната цена за тези хора. Нещо трябва да се жертва– капиталовите разходи или дивидентът.

Ана Едуардс, Bloomberg: Обяснете тогава какво ще се случи.

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial: Проблемът с британския пазар е, че има силно концентриран дивидентен поток от няколко компании. Едно от нещата, които виждаме е голямото струпване на дивиденти от компании, които са скъпи, суровинните компании са скъпи. Оскъпяването става заради пазарната рискова премия и всичките ви акции са уязвими. Така че големите обеми, в частност за британските инвеститори, са нещо като предизвикателство и те ще се разочароват. Платците на големи дивиденти са силни и скъпи, процесът е скъп и излиза, че дивидентите не са толкова примамливи. Имаш доста по-привлекателни алтернативи.

Ана Едуардс, Bloomberg: Ще видим каква ще е дивидентната стратегия там. Вие не сте известен с оптимизма си. Не и напоследък.

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial: Не напоследък, да. Той се изпари през януари.

Ана Едуардс, Bloomberg: Добре, какво мислите за останалата част от настоящата 2016?

Питър Тугуд, инвестиционен директор на City Financial: Това е един много технически и много труден за обяснение пазар в много аспекти. Дълговият цикъл в САЩ приключи, сега лихвените нива се вдигнаха. Фед повиши лихвите, когато растежът на БВП в номинално изражение всъщност е много слаб. Нормално трябва да е 4%, а той е 2,7% към момента. И инфлацията е ниска заради това. Така че цикълът с вдигаонето на лихвите е все още предизвикателство, светът извън САЩ остава труден. Развиващите се пазари преминават през икономически спад, да не говорим за дълговия цикъл при Бразилия и други страни. Така си осигуряваш сигурност чрез неуверено поведение, въвеждайки отрицателни лихвените нива. Това беше видяно като нещо удивително, като разцвет. Друг начин за обясняването му е улеснение, улеснение да вземеш пари от хората, спестяващи в тази страна, и да им предложиш отрицателни лихвени проценти. Идеята е по накакъв начин да бъдат стимулирани да харчат повече, но това няма как да се случи. То е някакъв парадокс, защото те спестяват повече, а не по-малко, защото виждат намаляване на средствата. Така че това е интересен период, състоянието на Япония вероятно ще се подобри, нищо не се променя, населението намалява, производителността все още е слаба. Не купуваш в Япония заради това, купуваш, защото компаниите са свикнали на нищета.

Ана Едуардс, Bloomberg: Трябва много да се мисли върху това. Наистина интересен парадокс.

Повече за финансовия резултат на компанията четете тук.

Вижте в следващото видео:

 

Последни новини
Още от Новини