Венецуела и цената на петрола

Арнаб Дас, директор мениджмънт на активи за развиващите се пазари в Invesco коментира развиващите се пазари и петрола в предаването Bloomberg Surveillance, Bloomberg TV.

Арнаб Дас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Арнаб Дас. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При тежка криза в развиваща се държава, ако Нигерия има нужда от финансиране в размер на 3,5 млрд. долара или пък Венецуела изпадне в пълен финансов колапс, коя е институцията, която идва на помощ?

В подобни ситуации държавите обикновено се обръщат за помощ към Международния валутен фонд. Когато се сблъскаш с толкова голям макроикономически проблем, със сериозни фискални или балансови проблеми и имаш проблеми с плащанията и фискална криза МВФ е институцията, с която преговаряш. При случая с Венецуела това би бил политически въпрос, защото МВФ ще иска съдействието на правителството. Точно това видяхме и в случая с Гърция. Фондът ще изисква от правителството да предприеме правилните стъпки. А да се направят правилните крачки обикновено е много трудно от политическа гледна точка. Особено в държава, като Венецуела, където има много сериозен проблем между президента и новоизбрания конгрес.

 

Какви са нагласите в Invesco? Вие имате много силни позиции при суровините. Каква ще бъде, според Вас, динамиката на цените на петрола? Ще се върви ли към стабилни цени или ще се падне под 30 долара? Какво причинява това на държавите в ОПЕК?

Още един срив на цените на петрола би бил още по-голямо бреме. Дори при сегашните нива трябва да се правят големи корекции. Причината не е само в повишаващата се себестойност или в намалената рентабилност за националната петролна компания, която добива петрола. Наистина става дума за фискалният баланс. Бюджета и петрола са обвързани в държавите, които добиват петрол и то при ценови нива много по-високи от сегашните цени на петрола. Бяха направени корекции, когато започна да пада петрола, но след това той продължи да се срива и ще трябва да се правят нови и нови корекции при всеки чувствителен спад.

 

Нека си представим, че ОПЕК и Русия си стиснат ръцете и кажат, че свиват добива. Това може ли да се случи или по-скоро ще произвеждат, независимо от ниските ценови нива на петрола, само и само, за да смажат всички останали?

Със сигурност искат да притиснат доста от играчите на пазара и мисля, че координирането и налагането на ограничения в добива на петрол е истинското решение. В миналото имаше споразумения между Саудитска Арабия и ОПЕК и Саудитска Арабия и Русия за свиване на добива на петрол. Това, обаче, не проработи. Саудитска Арабия, разбира се, има петролен монопол, а Русия няма. Има много компании, които са ангажирани в добива на петрол в Русия. Те може да се съобразят с директивите на правителството, а може и да не се съобразят, дори и ако бъде взето решение за намаляване на добива на петрол.

 

Но ако Кремъл каже: „Направи го!“, ще го направят.

Въпросът е дали Кремъл ще иска да го направи. Мисля, че те разбират много добре ситуацията и се опитват да поставят под на цените, може би малко над пазарната цена, но мисля, че става дума за сложна схема, защото говорим за икономическите фактори за формиране на цената на петрола, плюс геополитическата обстановка в Близкия изток.

 

Последни новини
Още от Новини