Тед Круз изненадващо надделя над Тръмп в Айова

Сенаторът от Тексас спечели 28% спрямо 24% за милиардера

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Сенаторът от щата Тексас Тед Круз победи милиардера Доналд Тръмп на партийните събрания на републиканците в щата Айова, съобщава Investor.bg.

Круз спечели 28% от гласовете на избирателите на партийните събрания. Тръмп получи 24%. На трето място с малка разлика от Тръмп е сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 23 процента.

Рубио вече поздрави Круз, но каза, че се вижда като кандидат, който може да обедини Републиканската партия. Бен Карсън получава малко над 9%. Ранд Пол – 4,5%, пред Джеб Буш с под 3%. Джон Кейсик, Карли Фиорина, Майк Хъкаби, Крис Кристи и Рик Санторъм са всички под 2%.

След загубата милиардерът Тръмп обеща да продължи борбата за спечелването на републиканската президентска номинация. "Ще спечелим републиканската номинация и после лесно ще спечелим изборите срещу Хилари Клинтън или Бърни Сандърс", каза Тръмп пред поддръжници в Айова.

Той добави, че за него е чест, че е получил 24% от гласовете, след като анализатори в началото на предизборната му кампания, са му казвали да не участва във вота в Айова, защото дори няма да влезе в челната десятка на републиканските кандидати.

Бившият губернатор на щата Арканзас, републиканецът Майк Хъкаби, вече обяви, че напуска надпреварата за спечелване на републиканската президентска номинация след слабо представяне на гласуването на републиканските партийни събрания в Айова. През 2008 в същия щат в същото това "състезание" Хъкаби победи, но накрая изгуби републиканската президентска номинация от Джон Маккейн.

При демократите победителят още не е ясен. Преброени са 90% от подадените гласове и Хилари Клинтън и Бърни Сандърс са с изравнени шансове.

Последни новини
Още от Новини