РБ: Нищо не подлага на съмнение избирането на Меглена Кунева

До 2020 60% от субсидията за университетите трябва се разпределя за качество на образователния продукт

Доц. Борислав Великов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. Борислав Великов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нищо не подлага на съмнение избирането на Меглена Кунева за министър на образованието. Тя днес ще извърви последния рунд разговори, представяне на идеи, програмни намерения и т.н. пред различни парламентарни групи, включително и пред нашата. В крайна сметка мисля, че тя ще получи вот на доверие, тъй като тя е вицепремиер в това правителство. Това каза доц. Борислав Великов от Реформаторския блок в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Меглена Кунева просто придобива още един, важен разбира се, ресор, но както Румяна Бъчварова се справя, като вицепремиер с един ресор, като МВР, така и Меглена Кунева ще се справи. Ние ще й помагаме, тъй като образованието е национален приоритет и той не бива да се забравя".

Според политика грешката на Тодор Танев е била, че "недостатъчно е обяснявал какво лично той и неговия екип вършат в министерството". Според него специалистите трябва да бъдат запазени в системата, защото са добри професионалисти и решението на Борисов да запази Танев в ролята му на съветник е правилно. 

Относно закона за висшето образование Великов каза: 

"Сега мина на второ четене и закона за висшето образование, където се отдава по-голямо внимание на качеството. С всяка следваща година все по-голяма субсидия ще отива за висшите учебни заведения, където качеството доказано е по-добро. Водещо ще бъде качеството, а не количество. До 2020 60% от субсидията ще се разпределя за качество на образователния продукт".

 

Последни новини
Още от Новини