Плевнелиев: Бразилските компании влизат на европейския пазар през България

Инфраструктурата и енергетиката са секторите с потенциал за български фирми в южноамериканската страна

Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg Росен Плевнелиев, президент на България. Снимка: Scott Eells/Bloomberg

България е вход за бразилските компании към европейския пазар. Това е посочил държавният глава Росен Плевнелиев пред представителите на бизнес средите от България и Бразилия в рамките на съвместен българско-бразилски бизнес форум. Президентът е на официална визита в латиноамериканската страна.

В срещата в Националната конфедерация на индустрията на Бразилия участват 20 български и над 20 бразилски компании и представители на всички бизнес федерации, членуващи в Конфедерацията, съобщава Investor.bg, позовавайки се на Министерството на икономиката.

„България е врата за търговията и производството, която е най-прекият път към пазара на ЕС“, е заявил българският президент. Той е подчертал, че българските компании са компетентни и способни, а банковият сектор е ликвиден и способен да финансира бизнеса.

„Всеки проект между България и Бразилия ни е важен. Всяка идея е със стратегически потенциал и ние ще я подкрепим, защото виждаме този потенциал“, е заявил държавният глава пред представителите на бизнеса от двете страни.

„Съществуват възможности за разширяване на влиянието на България на бразилския пазар в области като инфраструктура, енергетика и урбанизъм.  Бразилия е на 14-та позиция по употреба на български стоки в света, предимно фино оборудване и машини“, посочи от своя страна председателят на Националната камара на индустрията на Бразилия Робсон Брага де Андраде.

България ще работи за това да се ускори финализирането на споразумението ЕС-Меркосур, което ще сближи икономиките на двете страни, стана ясно след форума.

През есента на 2016 г. ще заседава за първи път и Смесената икономическа комисия на България и Бразилия, обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който също взе участие в бизнес форума.

Българският бизнес може да предложи продукти и услуги в редица сектори като електроника и електротехника, информационни технологии, инженерингова дейност, гражданско, индустриално и инфраструктурно строителство, миннодобивна промишленост, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, отоплителни системи и инсталации, лека промишленост и други, заяви министърът на икономиката.

Освен в увеличаване на стокообмена възможности има и в реализирането на съвместни проекти и инвестиции на български и бразилски компании, както и за привличане на бразилски инвестиции у нас, допълни той.

Росен Плевнелиев и Дилма Русеф са подписали двустранна Спогодба за социална сигурност, уреждаща социалните права на работещите и работилите българи в Бразилия и бразилците, които са на работа у нас, допълват от социалното министерство. След ратифициране на спогодбата с нея ще се уредят социалните права на близо 2000 българи, постоянно пребиваващи и работещи в Бразилия. Бразилците, пък, които имат официална регистрация за работа у нас, са близо 600.

Спогодбата ще регулира осигуряването при работа в двете държави, както и реда за отпускане и изплащане на пенсии за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност, трудова злополука, професионална болест и наследствени пенсии.

Последни новини
Още от Новини