Първата копка на третия лъч на метрото е факт

7-километровият участък е разделен на три отсечки с различни изпълнители

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първата копка на третия лъч на столичното метро вече е факт. Работата по разширението затвори ключови улици и промени разписанието на градския транспорт.

Затворена е малка част от булевард "Евлоги Георгиев". Притесненията от задръствания и пътни тапи не се оправдаха. Променен е маршрутът на три линии от градския транспорт - на автобусите 11, 313 и 404.

Строителството на това трасе е дългоочаквано, защото новата трета линия на метрото ще свърже кварталите Горна баня и Овча купел с Хаджи Димитър, минавайки през центъра.

7-километровият участък е разделен на три отсечки с различни изпълнители, договорите с които бяха подписани в края на септември. Геологията на третия лъч на метрото обаче е по-лоша от предходните. Срокът за изграждане на 7-те километра и 7-те метростанции е четири години.

Именно заради доставката на нова машина "Метрополитен" предпочете по-скъпата с 42 млн. лева оферта на турско-българското обединение "ДВУ", което ще прокопава участъка. Общата стойност на проекта е малко над 195 млн. лв.

Кадри от първата копка може да видите във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини