Нуждата от дисциплина за европейските кредитни институции

Джон Студзински, старши управляващ директор на Blackstone, коментира състоянието на банковата система в Европа в предаването „The Pulse” по Bloomberg TV

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Франсин Лакуа, Bloomberg:

Джон, ако погледнем към Европа и насочим вниманието си към европейските банки. Да кажем UBS, например. Разбира се, тя понесе някои негативи малко по-рано, но днес бе оповестен значителен спад на печалбата при бизнеса за управление на активите и инвестиционното банкиране. Колко сериозно ще се отрази това?

Джон Студзински, Blackstone:

Последните движения на финансовите пазари от началото на годината създадоха трудности за банката. Говорим за волатилността. Тя ще се запази. Чухме, че някои банки като Barclays, Credit Suisse, UBS не планират да наемат нови служители. Мисля, че това е началото на един процес, който в крайна сметка ще направи банките в Европа по-дисциплинирани и фокусирани. Джъс Стейли създаде силно впечатление, казвайки, че Barclays ще се фокусира върху по-печеливши дейности. Стюарт Гъливър беше много ясен що се отнася до международните подразделения, върху които HSBC ще съсредоточи дейността си. Мисля, че не е изключено UBS, Credit Suisse и Deutsche Bank да свият дейността си или дори да напуснат някои сектори. Не съм изненадан, че тези две швейцарски банки ще преомислят дългосрочните си стратегии.

Франсин Лакуа, Bloomberg:

Как ще обясните тази скрита волатилност? На липсата на ликвидност ли се дължи? Или на политическите събития около президентските избори в САЩ тази година? На опасенията, свързани с китайската икономика? Или може би, защото цените на петрола продължават да търсят дъното? Или на всичко това?

Джон Студзински, Blackstone:

Липсата на ликвидност не е нещо ново. Говорим за това през последните 9-12 месеца. Председателят на UBS писа на тази тема във Wall Street Journal. Мисля, че застъпването на тези проблеми е свързано по някакъв начин... що се отнася до петрола и опасенията за китайската икономика. Но също така, миналата седмица научихме, че БВП на САЩ се е разширил с 0,7% на годишна база. Какво се случва?! Това е твърде малък процент.  

 

Последни новини
Още от Новини