Камерън ще подкрепи оставане на Великобритания в ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи проектопредложение за предоговаряне на условията по членството

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Британският премиер Дейвид Камерън каза, че е готов да подкрепи оставането на Великобритания в ЕС след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи проектопредложение, което включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници в страната. 

Освен това Туск предлага мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти. 

Камерън има задачата да убеди скептичните британци, че се е борил за подобряване на условията на страната по отношение на участието и в ЕС, а от друга страна не трябва да губи подкрепата на останалите 27 страни членки, тъй като те трябва да одобрят предложението на Туск на среща през този месец. 

Британският премиер написа в социалната мрежа Twitter, че проектопредложението на ЕС за предоговаряне на условията по членството на Великобритания в съюза „показват реален прогрес във всички 4 области, в които Великобритания има нужда от промяна, но има още работа за вършене“. 

Камерън каза, че при изпълнение на четирите поставени от него условия, ще подкрепи оставането на Великобритания в ЕС. 

Датата за провеждането на референдума за оставането на страната в ЕС все още не е насрочена, но той може да се осъществи още през юни. 

 

 

Последни новини
Още от Новини