Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Хиновски: Постигнахме неочаквано ниска цена на електроенергията на енергийната борса

Включването на платформата за дългосрочни договори на енергийната борса ще позволи по-представилното определяне на цената на електроенергията

Иван Хиновски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Хиновски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За кратък коментар по темата, свързана с блокадите на гранични пунктове с Гърция водещият на предаването "Светът е бизнес" Ивайло Лаков разговаря с Миролюб Столарски, председател на БАСАТ. Той коментира загубите, които търпи всеки един български камион в задръстването, образувано на границата заради блокадата на гръцките фермери. Загубите възлизат на стойност от 150-500 евро на камион в зависимост от товара и срока на изпълнение. По думите му това е чиста загуба, която не може да бъде компенсирана.  

За енергетиката и енергийните проекти водещият на предаването разговаря с госта в студиото на Bloomberg TV Bulgaria Иван Хиновски, председател на Българския Енергиен и Минен форум. Лятното време е периодът на по-висока консумация и по-висок износ на ток за Гърция от България. Износът е спаднал с 46% на годишна база поради няколко причини. Първата причина е, че НЕК ограничава до голяма степен износа на енергия от ВЕЦ-овете поради съображения за запазване на водни резерви, очаквайки спад на потреблението през април и май, което всяка година води до криза. Втората причина се дължи на спада на потреблението отчасти в Гърция поради икономически съображения, и отчасти в Турция, заяви Иван Хиновски. 

Председателят на Българския Енергиен и Минен форум коментира още либерализацията на енергийния пазар в България. Постигнахме неочаквано ниска цена на електроенергията на енергийната борса, посочва експертът. За разлика от Румъния и Гърция реализираната цена е доста по-ниска. По думите му една от причините е, че "платформата за дългосрочните договори, по която се сключват над 85% от сделките, е за такива, които се сключват пряко между производител и търговци или крайни снабдители". 

„Очаквам в най-скоро време да се отвори на борсата и търговията по дългосрочни договори. Големите производители на електроенергия ще се сблъскат с основните търговци износители на електроенергия и крайни снабдители. Това ще бъде представително за цената на електроенергията на българския пазар.“  

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес