ЕК притиска Гърция за по-строги мерки срещу бежанците

Контролът по гръцката граница трябва да се подобри

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Европейската комисия притиска Гърция да затегне мерките по границата си, за да се ограничи притока на бежанци към Европа, иначе страната рискува паспортните проверки по вътрешните граници в Европа да останат по-дълго, което може да доведе до там, че бежанците да останат на гръцка територия. 

ЕК е формализирала набор от конфиденциални предложения за гръцкото правителство, като целта е да се подобри регистрацията на търсещите убежище бежанци. Ако Гърция не успее да отговори по искания начин, паспортния контрол на вътрешните граници в ЕС, който беше въведен в страни като Германия, може да остане още до 2 години. 

„Предложенията се фокусират върху нуждата от подобряване на регистрационните процедури, включително подсигуряването на достатъчен брой персонал и скенери за пръстови отпечатъци“, каза Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Комисията. 

Гърция все още изпитва трудности с излизането от дълговата криза и бежанците не улесняват положението на страната, която поиска подкрепа от Европа за подобряване на контрола по границата. Гърция е основен вход към Европа за бежанци от Сирия, Афганистан и други страни, в които се водят тежки граждански войни. 

Препоръките на ЕК за Гърция трябва да бъдат одобрени от правителствата на страните членки на ЕС.

 

 

Последни новини
Още от Новини