България не подкрепя проектопредложението на Туск за Великобритания

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова е изразила позицията на правителството

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Дейвид Камерън, премиер на Великобритания. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

България в лицето на председаля на Комисията по външна политика на страната Джема Грозданова не подкрепя проектопредложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск за оставане на Великобритания в ЕС. Предложението включва начин за премахване на социалните помощи за чуждестранни работници във Великобритания през следващите 4 години, мерки, които да защитят британската финансова система от намеса на регулаторните органи на еврозоната, както и повече правомощия за националните парламенти. 

Джема Грозданова е казала по телефона за Bloomberg, че правителството „не подкрепя“ предложението и не може да приеме ограниченията на социалните помощи или на свободното движение. Тя обаче е посочила, че планът „може да доведе до преговори, които да помогнат за запазването на блока“. 

Други източноевропейски правителства също засега са скептични по отношение на предложението, което накара британският премиер Дейвид Камерън да каже, че е готов да подкрепи оставането на Великобритания в ЕС. 

Правителствата на Полша и Унгария предупредиха за потенциална дискриминация. Литва също има своите съмнения.

„Въпросът с социалните помощи и свободното движение е най-деликатният. Имаме нужда от допълнителен анализ на предложенията“, каза литовският външен министър Линас Линкдевичиус. 

Чехия беше единствената източноевропейска държава, подкрепила предложението. 

Това е „много добро решение за задържането на Великобритания в ЕС“, каза държавният секретар на Чехия по въпросите за ЕС Томас Проуза. 

Последни новини
Още от Новини