Аржентина плаща $1,35 млрд. на италиански инвеститори

Това е първият случай, в който Аржентина се споразумява с инвеститори, неучастващи в преструктуриране на дълга

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Аржентина се договори с италиански кредитори, като ще им плати $1,35 млрд. по облигации, които спря да обслужва през 2001.

Кредиторите изискваха $2,5 млрд., като в тях бяха включени емитентната стойност на облигациите плюс лихвите. В крайна сметка обаче те са се съгласили на плащане в размер на 150% от номинала на облигации, който е в размер на $900 млн. Това е първият случай, в който Аржентина се споразумява с инвеститори, отказали да предоговорят отдадените от тях заеми при предишните две преструктурирания на Аржентинския дълг. 

Споразумението е първата стъпка в усилията на новоизбрания президент Маурисио Макри да се договори с всички кредитори, които Аржентина не е успяла да обслужи и към които не е върнала дълговете си. Представители на финансовото министерство на страната са в Ню Йорк през тази седица, където преговарят с хедж фондове и други кредитори, искащи $9 млрд. 

Бившият президент Кристина Фернандес не уважи исканията на инвеститорите, които искаха по-добри условия от предложените от Аржентина при двете преструктурирания на дълга на страната след рекорден дефолт на стойност $95 млрд. 

Аржентина преструктурира 92% от дълга си през 2005 и 2010, като завлече инвеститорите със 70% загуби за тях. 

На 30 януари Аржентинската централна банка постигна договорка със 7 банки от Уолстрийт за заем от $5 млрд.

 

Последни новини
Още от Новини