Заводите в еврозоната с рязко намаление на цените през януари

Това е най-бързият темп от година насам

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Заводите в еврозоната рязко са намалили цените на стоките през януари, и то с най-бързия темп от година насам, подчертавайки дефлационните рискове, които дават сигнал за тревога в Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Bloomberg.

В месечния си доклад за производствената активност Markit Economics казва, че ценовият натиск „остава низходящ“, а производствените такси са се понижили за пети пореден месец. Освен това всички страни в проучването съобщават за спадове, което се случва за пръв път от 11 месеца.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги, заяви, че политиките за стимулиране на банката ще бъдат преразгледани през март, тъй като нивото на инфлацията в региона може отново да спадне под нулата заради срива на петрола. Вече почти три години ценовият ръст е по-бавен от целевия на банката, който е на ниво от малко под 2%.

„Производството в еврозоната се представя зле в началото на годината“, казва Крис Уилямсън, главен икономист на Markit. „Ако забавянето на производствената активност не е достатъчно, за да разтревожи централните банкери, то цените на производители се понижават с най-бързия се темп от години, което внася допълнително опасения, че дефлацията се засилва“.

Инфлацията в 19-членния блок се е ускорила до 0,4% през януари, сочат данни от миналата седмица, като основната инфлация е нараснала до 1%. Това обаче може да се окаже само временен повод за радост.

Водещият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Markit се е понижил до 52,3 пункта от 53,2 пункта, което съответства на първоначалните оценки, публикувани миналия месец. Сред най-големите страни в региона растежът се забавя в Германия и Италия, изпада в застой във Франция и се ускорява в Испания., предава Investor.bg.

Според Markit проучването на компанията сигнализира за годишен ръст на промишленото производство от само 1,5% в началото на годината.

„Данните вероятно ще добавят натиск върху ЕЦБ за разширяване на програмата на стимулите на централната банка още през март“, казва още Уилямсън.

Последни новини
Още от Новини