Ще приеме ли Туск реформите на Камерън?

Коментар на Ханс Никълс, Джеймс Биван и Дейвид Стъбс относно последния ден на преговори между Доналд Туск и Дейвид Камерън

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ето една от последните новини – остават още 24 часа на преговори между екипите на Туск и Камерън. Може ли една страна извън еврозоната, извън тези 19 страни, които използват Еврото да промени нещо, как може да го направи и кога? Има сериозни спекулации по темата, че скоро може да бъде постигнато споразумение. Доналд Туск се опита да опровергае тези слухове, ето какво написа той в Twitter вчера:

Все още няма споразумение, предстоят ни напрегнати преговори в следващите 24 часа.

Брексит би трябвало да тревожи международните инвеститори, защото ако те се оттеглят накуп, това ще създаде сериозни проблеми за пазара. Ако вотът бъде полза на излизането, не очаквам инвеститорите да напуснат пазара още в първия ден. В същото време обаче, ако погледнем към други подобни гласувания, пазарите по принцип не им обръщат толкова голямо внимание, почти до деня на вота, а има толкова неща, които не знаем, като например последствията за икономиката на страната, ако решат да напуснат ЕС.

След насрочване на датата, някои участници на пазара ще започнат да ѝ обръщат внимание. Но за да се усети натиск върху валутата и оценката на големи компании, които се търгуват на борсата в Лондон, какъвто се очаква да е ефектът в дните преди вота, трябва да се приближим на няколко седмици от датата и хората по света да започнат да търгуват спрямо това.

Последни новини
Още от Новини