Ryanair с добри изгледи да увеличат приходите си

Нийл Сорахан, главен финансов директор на Ryanair

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искам да поговорим за оптимистично или песимистично сте настроен за предстоящата година? Разбира се, дайте ни и цифри, но и прогнозата си, цените на горивата спадат и хората искат да знаят вашето мнение, разбирам, че се придържате общата си прогноза?

Първо искам да кажа, че имахме много добро тримесечие, нетната ни печалба се увеличи с 110% до 103 млн. евро. С навлизането в четвъртото тримесечие, намалихме цените си с около 6%, което е чудесна новина за нашите пътници, поради по-евтините горива.

Инвестиционната ни програма никога не се е представяла по-добре. За двете години от началото ѝ, никога не сме имали по-добри резултати. Хората си мислят, че може да увеличим цените си заради тази програма, но в действителност нашите разходи спаднаха с над 2% за този период. Така че очакваме най-добрата си годишна печалба до сега от 1,225 млрд. спрямо 867 млн. за миналата година.

В началото на тази година имаме около 430 млн. спестени от гориво и големият въпрос е колко от тях ще се върнат в джоба на пасажерите. Както и Кери каза по-рано в предаването, натоварването на Ryanair расте активно, а доходността пасивна, така че със сигурност ще достигнем 113 млн. пасажери през следващата година. Пазарът ще реши накъде ще отиде цената. Имаме най-ниските цени, най-добрият баланс и тази сутрин обявихме програмата си за обратно изкупуване на акции, което е показателно за баланса ни.

Със сигурност ще говорим за това, но колко оптимистично настроен сте за предстоящата година? Можем да се притесняваме от това, което казвате за доходността, нали? Това е добре за пасажерите, но може да накара хората да се замислят за тарифни войни и...

Не, мисля, че сме показали, че при цени на горивата от около $30 за барел при много компании рискът от цената на горивото спада и е почти неизбежно да видим натиск върху цените. Мисля, че през следващата година ще видим по-ниски цени навсякъде, въпреки това с разходната ни база и застраховките срещу рискове, което сме си осигурили, сме много добре подготвени да увеличим печалбите си през следващите месеци и години.

Нека поговорим малко за разходите, къде можете да ги намалите? Вече сте направили много, имате евтино финансиране, очаквате доставката и на новите ви самолети, какво още може да се направи?

Споменахте по-новите самолети, в момента купуваме самолети по-евтино от всякога. В програмата ни за доставки на Boeing 737-800 бяхме на фиксиран курс между еврото и долара на 1,31. Очакваме 52 от тези самолети през следващите 12 месеца, така че поевтиняването на еврото ще понижи цените им.

Mиналата година набирахме пари на облигационния пазар, около 1%, можем да се финансираме с пари в брой през следващата година, имаме около 1 млрд. По отношение на маркетинга, имаме нов уеб сайт, който позволява по-персонално насочен маркетинг, който е по-евтин.

Друга инициатива, която обявихме преди две седмици е основното споразумение, което подписахме с нашите пилоти и кабинен екипаж. Това е нова 5-годишна договорка, относно условията на заплащане във всичките ни 76 бази. Условията и отношенията никога не са били по-добри и продължаваме да водим по ефективност и намаляване на разходи в бизнеса.

Последни новини
Още от Новини