Путин: Само инвеститори, базирани в Русия, могат да участват в приватизацията

Само инвеститори под руска юрисдикция ще могат да купуват дялове в държавни компании

Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин каза, че само базирани в Русия инвеститори могат да придобиват дялове в държавни компании, които могат да бъдат приватизирани, съобщава Bloomberg. Освен това купувачите няма да финансират сделките със заеми от държавни банки, каза Путин на среща за обсъждане на приватизацията в Кремъл с директорите на държавни компании като Rosneft OJSC, VTB Bank PJSC, Aeroflot PJSC, Alrosa PAO, Bashneft PAO и Russian Railways JSC. Руският държавен глава каза още, че държавата трябва да запази контрола си върху стратегически и системно важни обекти. 

Продажбите на държавни активи играят „важна роля в промяната на структурата на руската икономика и стимулират частните инвестиции“, каза Путин. „Новите собственици на приватизираните активи трябва да са под руска юрисдикция“. 

Руското правителство обяви планове да предложи дялове в държавни компании на стойност 1 трилион рубли ($13 млрд.) за период от 2 години, в опит да покрие втора година на бюджетни дефицити след срива на цената на петрола, който е основен източник на приходи в бюджета на страната. 

Продажбата на държавна собственост трябва да бъде „икономически осъществима“ и „трябва да взема предвид пазарните условия, а акциите не трябва да се продават без нищо, на безценица“, каза Путин. 

 

 

Последни новини
Още от Новини