Путин разбира психиката на Русия

Президента на Съвета по международни отношения Ричард Хаас коментира с Франсин Лакуа от Bloomberg вдигането на санкциите на Русия

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нека поговорим за Владимир Путин. Ричард, ако погледнете популярността му, ще видим че той не само ѝ се наслаждава, но трябва да вземе много ясно решение дали ще помогне на Запада срещу Сирия. Дали ще видим вдигане на санкциите, това със сигурност би му помогнало заради цената на петрола.

Той е популярен, защото разбира психиката на Русия по-добре от всеки друг руски политик. При това чувство на национално унижение, той представлява едно по-силно бъдеще и чувството за гордост и че Западът не може да приема Русия за даденост или да я пренебрегва. Те почти изцяло успокоиха обстановката в Украйна и се надяват, че в крайна сметка санкциите ще бъдат вдигнати, евентуално като покажат готовност да променят отношенията си с Башар Асад. Така че да, те играят тази игра, защото са силно засегнати от ниските цени на петрола, а икономиката им е толкова насочена към стоковите култури, че в момента са уязвими. В крайна сметка си мисля, че те ще направят нещо в тази насока.

В крайна сметка трябва да видим вдигане на санкциите, ако искаме те играят важна роля в Сирия. Скоро предстоят мирни преговори там, ще доведат ли до нещо?

В краткосрочен план, има твърде много страни и не можеш да разбереш кои са в опозиция. Иранците се държат за момента, дори руснаците все още не са готови да обърнат гръб на Асад, както и не искат да видят срив на властта в Дамаск и е лесно да разберем защо. Така че тези преговори няма да доведат до нищо съществено. 1:28

 

Последни новини
Още от Новини