„Макри-икономиката“ на Аржентина

Икономиката на Аржентина при новия президент Маурисио Макри коментарат Регис Шателие, директор Кредитни стратегии за развиващите се пазари в Societe Generale, и Патрик Армстронг, директор инвестиции в Plurimi Investment Managers. Интервю на Франсин Лакуа

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нека погледнем към това, което се случва с Аржентина. Изглежда страната се готви за икономически обрат, отваря се повече към инвеститори. В кой момент инвеститорите си казват – да, това е нова ситуация. Но в същото време се задава и въпроса дали това правителство ще се задържи, защото все пак те са малко като в Италия. Правителствата се сменят толкова често, че е трудно да имаме увереността, че правителството ще се задържи.

Регис Шателие: Мисля, че основаната е протакането на дълга. Това тежи на Аржентина от много, много дълго време. Знаете, че главната грижа е намаляващият резерв на Аржентина. Така че, в основни линии връщането на доверието и разрешаването на дълговата криза в Аржентина ще повиши преките чуждестранни инвестиции и ще върне обратно инвеститорите. Това ще подкрепи резерва и не само техническият дълга на Аржентина, но и ще подкрепи икономиката като цяло, за ад излезе от тежките икономически условия.

 

Вие казахте, че сте сигурни, че това ще се случи. Ние имаме няколко графики. Патрик редовно е в нашето студио и той знае, че обичаме графики. Така че, имаме няколко графики за резерва на Аржентина, които в общи линии показват, че те наистина имат спешна нужда от пари. Смятате ли, че ще ги получат и обратът ще се случи?

Регис Шателие: Те трябва да имат споразумение. Виждаме, че това е нужно не само на Аржентина, която очевидно има нужда от финансова подкрепа, защото резервът й се стопява, има настоящ дефицит от около 9 млрд. и това натиска резервите. В същото време тук идва и нуждата на кредиторите, защото ако погледнете предишните правителства, те предпочитаха да имат тактически неустойки, вместо да търсят начини за изход от тази ситуация. Този път не води на никъде. Аржентина трябва да предприеме действия и съм доста уверен, че ще направят нещо, за да се направи както трябва и съм доста уверен, че ще намерят начин да се споразумеят за кредитиране.

 

Патрик, ти би ли купил нещо в Аржентина или все още считаш, че е твърде рисковано. Дали все още имаш нужда от още информация. Ако прогледнеш цените на стоковата борса, откакто е избран президента Макри, те се вдигнаха.

Патрик Армстронг: За да говорим за Аржентина трябва да имаме поглед отвътре. В противен случай е трудно да се формира ясна представа за ситуацията. Ако разрешат проблема с дълга, това дали ще провокира повече чуждестранни инвестиции извън държавните ценни книжа. Те започнаха да издават повече бонове. Дали тези действия ще окуражат инвестициите, как мислите?

Регис Шателие: Да, така мисля. Все още ще има публичен дълг, но основното нещо, което се отразява негативно на аржентинската икономика е нестабилността на макро-икономическо ниво. За това мисля, че стъпките, които предприема сега аржентинският президент са в правилната посока. Той започва от нулата и това е правилният подход.

 

Започва от нулата, но все пак трябва да погледнем и търговията им. Техните съседи, като Бразилия са в упадък, а 45% от търговията на Аржентина е с Бразилия. Така че дори и да започнат от нула, натискът от страна на Бразилия ще бъде силен.

Регис Шателие: Напълно съм съгласен. В краткосрочен план ще има облекчение, защото Аржентина трябва да има достъп до международното кредитиране, защото настоящият баланс е негативен и те имат нужда от достъп до дълговия пазар, но в същото време съм притеснен относно дългосрочните перспективи. Тревогата идва от цените на суровините. Аржентина все още е силно зависима от суровините. Ако се погледне зависимостта на останалия свят от суровините, експортът на Аржентина генерира сравнително малка част от БВП, но има критично значение като принос към резерва. Точно за това е много важен.

 

Последни новини
Още от Новини