Мъкферън: Паразит е виновен за скока в цената на сьомгата

Морски въшки нападнаха фермите в централна Норвегия, каза журналистът от Bloomberg News

Уитни Мъкферън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Уитни Мъкферън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво се стои зад тридесетгодишния връх в цените на сьомгата?

Няколко фактори – главната причина е Норвегия, която е най-големия производител на атлантическа сьомга. Имаха проблеми с вредителите през последните 4-5 месеца. Имаше паразит, който нападаше рибните ферми в централна Норвегия, наречен морска въшка. Това доведе до принудителни мерки за почистване от страна на фермерите. Трябваше да ги вадят от фермите и да ги продават с фючърсни договори. Като цяло криза в предлагането, която удари точно в началото на годината.

Да, в общи линии си изгубих апетита за сьомга когато спомена морски въшки. А колко важен е този отрасъл за Норвегия?

Развъждането на сьомги е много важно като основен хранителен продукт, произвеждан в Норвегия. Постоянно чуваме за норвежкия износ на петрол и газ и как бива удрян от отстъплението на цените на енергията. Рибният сектор вкарва милиарди долари в икономиката. Това компенсира спада в цената енергията, тъй като цената на друга тяхна стока пробива тавана.

Колко по-скъпо ще стане сушито тогава?

Трудно е да се каже. Има известно закъснение в промяната на цената на суровината и тази на спотовия пазар. В следващите няколко месеца можем да видим по-високи цени, особено в Европа, защото именно за там са повечето норвежки доставки.

По-малки парчета сьомга в сушито – това ли да очакваме?

В краен случай да. Опитват се всякакси да го извъртят, затова можем да видим нещо подобно.

 

Последни новини
Още от Новини