Лихвите в Китай продължават да потъват

Китайските централни банкери поддържат таван на разходите за заеми, за да подкрепят икономиката

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Повечето краткосрочни лихвени проценти на паричния пазар в Китай се понижиха до най-ниските си нива от поне седмица, след като централната банка използва ежедневните си операции на отворения пазар, за да запази финансовата система заредена с пари, предава Bloomberg.

Централната банка на Китай проведе аукцион с договори за обратно изкупуване на стойност 10 млрд. юана (1,5 млрд. долара) в понеделник, след като използва договорите, за да инжектира нетно 1,235 трлн. юана през януари, най-високата сума в историята. Тя заяви миналата седмица, че операциите ще бъдат провеждани всеки ден между 29 януари и 19 февруари с изключение на едноседмичните празници около Китайската нова година, която започва на 7 февруари. Обикновено аукционните прозорци са във вторник и четвъртък.

Нивото на 14-дневните репо лихви се понижи със седем базисни пункта до 2,75%, най-ниското им от 20 януари насам, но по-късно се възстанови отчасти до 2,8% по обяд в Шанхай. Едномесечният лихвен процент потъна с 10 базисни пункта до 3,1%. Седемдневният лихвен процент, който ще установи нивото си след празниците, се повиши с 16 базисни пункта до 2,43%.

„След огромните инжекции миналия месец пазарът вече не е стегнат“, казва Лин Идзиен, анализатор в Guangzhou Rural Commercial Bank Co. „7-дневната репо лихва скочи днес, защото сега обхваща и празниците, затова доближава 14-дневния лихвен процент“, предава Investor.bg.

Централните банкери поддържат таван на разходите за заеми, за да подкрепят икономиката, тъй като сезонният ръст на търсене на финансиране преди почивката около Китайската нова година идва в момент на рекордно висок капиталов отлив. Официалният показател на китайското фабрично производство сигнализира, че условията са се влошили за шести пореден месец през януари, показват данни от понеделник.

Разходите по едногодишните лихвени суапове, фиксираното плащане за получаване на плаващия 7-дневен репо курс, нараснаха с 1 базисен пункт до 2,29%, показват данни на Bloomberg. Централната банка е измерила търсенето на 14- и 28-дневни обратни репо сделки, без да иска от кредиторите да подадат поръчки за репо сделки и сметки, твърдят трейдъри на първични дилъри, задължени да наддават на аукционите.

Последни новини
Още от Новини