Личните карти с чип - най-рано в края на 2017

МС одобри идеята на МВР личните документи да се издават само в София

Документи. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg Документи. Снимка: Gianluca Colla/Bloomberg

От края на 2017 г. или началото на 2018 г. ще могат да се издават новите лични карти с електронна идентификация. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на пресконференция в МВР във връзка с обявена обществена поръчка за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на български лични документи, предаде Агенция „Фокус”.

В петък е обявена обществена поръчка за изпълнител за изграждане, поддръжка и експлоатация на централизирана система за персонализиране на личните документи, тъй като тази пролет изтича сегашният договор с изпълнителя. Обществената поръчка е за 480 милиона лева без ДДС. Предвижда се договорът да бъде сключен за 11 години и 2 месеца.

Идеята на МВР, одобрена и от Министерския съвет, е децентрализираната в момента система за издаване на документи да стане централизирана. По този начин всички документи - лична карта, свидетелство за управление на МПС, паспорт или временно разрешение за пребиваване на чужденец, ще се издават само в София. Хората ще могат да подават документи по местоживеене, откъдето ще си вземат и готовите документи.

Очаква се разходите на МВР да намалеят с около 10 млн. лв. годишно. 

Засега МВР не предвижда цените да се увеличават, освен това ще се запазят и трите вида поръчки - обикновена, бърза и експресна. Сроковете по отношение на бързата и нормална поръчка ще бъдат същите. Обсъжда се експресната да става по-бързо, не както е досега за 8 часа, предава Investor.bg.

В рамките на обществената поръчка е предвидено да бъде построена нова сграда, в която ще е звеното за документите за самоличност. Съкращения по места в страната не се предвиждат, а хората, които сега работят в областните дирекции, в отделите за документи за самоличност, ще бъдат преназначени на други длъжности.

Очаква се от средата на тази година да е възможно подаването на заявления за документи за самоличност чрез електронно заявление от страницата на МВР.

Пикът на подмяната на лични карти се очаква да бъде през 2020-2021 година.

Последни новини
Още от Новини