Китайският производствен PMI се свива шести пореден месец

Стойността на индикатора достига 49,4 пункта

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайският PMI индекс за пореден път не оправдава очакванията. Стойността на производствения индикатор достига 49,4 пункта, докато очакванията бяха той да достигне 49,6 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от август 2012 насам, а януари е шестият пореден месец на свиване в производствения сектор в Китай (стойности под 50 пункта показват свиване). За сравнение през декември PMI индексът достигна 49,7 пункта.

PMI индексът извън производствения сектор отново показва експанзия, достигайки 53,5 пункта през януари, макар че отстъпва от стойността достигната през декември, когато беше регистриран едногодишен връх.

Икономистите казват да не обръщаме прекалено голямо внимание на малките промени в производствения индекс, защото продължаваме да виждаме подкрепа от властите, която стабилизира сектора, но за момента не е достатъчна, за да доведе до по-сериозна активност. Повечето очакват стимулиращите мерки да останат и през тази година, но подкрепата да премине от монетарна към фискална.

Цените на металите също остават изключително потиснати. Те се отлепиха от историческото дъно, но остават под натиск от пониженото търсене от най-големия потребител – Китай и от свръхпредлагането след мащабните инвестиции в сектора през последните години.

Първоначалните знаци сочат някъде между стабилност и частично забавянето по отношение на непроизводствения сектор. Най-важното беше дали доброто представяне на услугите ще успее да компенсира за слабостта в производствения сектор и този въпрос продължава да стои на дневен ред.

 

Последни новини
Още от Новини