Калоу: За BoJ най-важна е борбата с дефлацията

По-евтин юан е нужен на Китай, каза старши стратегът по чужди валути в Westpac Шон Калоу

Шон Калоу Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Шон Калоу Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше цял уикенд да смелиш това решение от Bank of Japan. Какво послание изпрати то?

Мисля, че най-важното е, че Курода може да си промени мнението по отношение това, което ще проработи. Той каза, че ще направи каквото трябва и, че има много опции пред себе си. Това наистина бе голяма изненада. Не догатна с никакви намеци, което не е в негов стил. Обикновено подготвя почвата предварително. Но също така означава, че ако е склонен да въведе отрицателни лихви, за да се пребори с гласуването 5-4 и ако инфлацията остане под 2% то може да има повече работа да върши.

Там е работата, че ако си мислиш, че работи, то трябва да е така и в дългосрочен план. Прав ли съм?

В дългосрочен план важно е здравето на японската икономика и имат ограничен набор на средства, които могат да приложат, за да задвижат растежа. Nikkei расте, разбира се. Но всичко се движи около CPI-а и в борбата с дефлацията.

Шон, оказва се, че дисинфлационният натиск, идващ от Китай се засилва. Днес бе публикуван PMI-а – още слабост се наблюдава. Колко от това се дължи на позицията на юана? Трябва ли тази валута да се обезцени още?

Да, със сигурност. Мислим, че е само въпрос на време. Настоящата борба, за която спомена е само временен проблем. Текущата тенденция е капиталовите потоци, напускащи страната да се надминат излишъците по текущата сметка. Китай наистина все още заработва много излишъци, но повече пари искат да напускат. Като цяло мислим, че валутата се движи в търговски граници. Със сигурност по-слаба валута е точно това, от което се нуждае Поднебесната империя. Пазарът ще остане нащрек за турбуленции.

Там е работата, Шон, че има много хедж фондове, които се състезават да наддават за спад на юана. Но това, че той трябва да отслабне не е ли знак за проблеми в традиционната икономика – производствената?

Трудностите на производството ще продължат. В това няма съмнение. Има увеличена световна конкуренция именно в производството на крайни продукти, където Китай се представя добре в последните 2-3 години. Понижаващият се световен ръст също пречи – търсенето за стоки намалява и в резултат търговията спада. Това е просто още един лост, който в даден момент ще трябва да дръпнат. Със сигурност там са рисковете. Интересен е този по-висок фиксинг юан-долар от 24 януари. BoJ ще го има в предвид. 

 

Последни новини
Още от Новини