ЕЦБ изкупила дълг за 62,4 млрд. евро през януари

Програмата с количествени улеснения продължава по план

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Европейската централна банка е изкупила дълг на стойност 62,4 млрд. евро през януари, като програмата за количествени улеснения отново започва да работи под пълна пара след зимните празници, когато изкупуванията бяха прекратени между 22 декември и 1 януари. 

Държавният и частен дълг, който ЕЦБ е изкупила по програмата за количествени улеснения достига 712,3 млрд. евро през миналия месец, показват данни на институцията. От тях 544,2 млрд. евро е държавен дълг, 150,5 млрд. евро – обезпечени облигации и 17,6 млрд. евро ценни книжа, обезпечени с активи. 

През януари ЕЦБ реши да преразгледа програмата си със стимули, която удължи с 6 месеца в края на миналата година, след като падащите цени на петрола и забавящата се международна търговия  пречат за достигането на целта за инфлация от 2% в еврозоната. Следващата среща на институцията е на 10 март, когато ще бъде решено дали са необходими още стимули. 

На последната си пресконференция след срещата на ЕЦБ през януари президентът Марио Драги даде някои сигнали, че през март стимулите в еврозоната могат да бъдат увеличени. 

 

 

Последни новини
Още от Новини