Драги: Споразумение за оставането на Великобритания в ЕС ще увеличи доверието

Президентът на ЕЦБ вижда възможност европейските политици да покажат, че могат да действат заедно

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че преговорите за мястото на Великобритания в ЕС предлагат нов шанс да се покаже, че политиците в еврозоната са отдадени на бъдещето на Европейския проект.

„Решение, което ще затвърди мястото на Великобритания в ЕС, докато в същото време позволи на еврозоната по-нататъшна интеграция, ще увеличи доверието. Гражданите и пазарите прекалено чесно са несигурни по отношение на капацитета ни да действаме заедно в духа на общата отговорност. Трябва да им докажем, че грежат“, каза Драги в Европейския парламент в Страсбург. 

43-годишното членство на Великобритания в ЕС е поставено под въпрос, тъй като страната иска да предоговори някои от условията по членството си в блока. Британсият премиер Дейвид Камерън постави 4 точки пред ЕС, които трябва да бъдат изпълнени, за да остане страната член на съюза. Основна тема са социалните помощи за граждани на ЕС, но чужденци за Великобритания, които живеят в страната. 

В страната ще се проведе референдум, с който британските граждани да могат да решат дали искат оставане в ЕС. За него все още няма насрочена дата, но той може да се проведе още през юни и не по-късно от края на 2017. 

 

 

Последни новини
Още от Новини