До кога петролът и акциите ще бъдат свързани?

Александър Драйдън, пазарен стратег на JP Morgan коментира заедно с Джонатан Феро и Гай Джонсън от Bloomberg взаимовръзката между акциите и петрола

image not found image not found

Брентът се повишава, вече е на ниво над 30 и започва да набира скорост. Вчера четох заглавие за огромно движение, достигна до 33 долара или нещо подобно. Предполагам, че в процентно отношение може би е. Но взаимовръзката с акциите, която видяхме напоследък – ще се стабилизира ли брентът? Нека приемем, че да – това води ли до разпад на тази взаимовръзка, защото винаги съм намирал това за объркващо – нивото му да е предпоставка за световен растеж.

Според мен, има много малко смисъл в тази позитивна корелация, която наблюдаваме от началото на година. Откровено казано, ниските цени на петрола, особено ако са движени по-скоро от прекомерно предлагане, от колкото от липса на търсене са нещо добро за потребителите в световен мащаб.

Можете да направите едно от тези три неща със спестяванията си – да ги задържите, да ги похарчите, или да платите с тях дълговете си. И трите са положителни за световната икономика както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Не мисля, че трябва да ги използвате като ранно предизвестие за идваща рецесия, според мен това не е достатъч но ефективен измерител. Смятам, че ниските цени на петрола са добре дошли за световната икономика и тази връзка ще започне да се разпада и очакваме някаква стабилност при тези цени.

През последните няколко години, пазарът беше повлиян от ситуацията със суровините. Ако сега се влияе от нещо, то това е икономическия ръст в Китай, ръста на възникващите пазари, суровинния бум.

Това е основен двигател на пазара не само при акциите, но и в много голяма степен при кредитния пазар. Човек се пита дали това, което ще се случи на пазарите е истински важното нещо, а икономиката не идва след това и така се създава обратната връзка. Пазарът се крепи на Китай, който потребява суровини и има висок ръст.

Да и това се отразява само на някои суровини – не мисля, че това, което става в Китай се отразява еднакво на всички. Някои от тях бяха засегнати много повече, например твърдите метали като медта и цинка. Китай е отговорен за 50% от търсенето на някои метали, но не и петролът. Той се движи от малко по-различни неща. Затова мисля, че е време хората да започнат да разграничават петрола от останалите суровини, а не да ги групират в едно.

А обемът на вноса на суровини в Китай остана доста голям, това със сигурност е феномен по отношение на цената.

Но нека поговорим за дневните движения на цената. Не искам да ги пренебрегваме. Преди малко изчислявах големината им според данните на терминала и ако вземем средното процентно изражение на нивата от последните 4 дни, движението е от 4%. Ако включим и петъчния скок от 10%, стават още повече. Какво значи това според вас и какво е скритото съобщение, което ни казват дневните движения в цените?

Много хедж фондове и инвеститори бяха позиционирани на къси позиции на петрола. А сега има признаци, че достигаме до стабилност в цените му. Виждаме и лека паника да се покрият тези къси позиции, което може би допринася за колебанията. Малко съм скептичен относно възможността на Русия да намали производството си. Голяма част от производството идва от частни компании, а не както при Саудитска Арабия или Венецуела, където правителството има много силен контрол над производството. При Русия ситуацията е малко по-различна, затова съм малко скептичен. Освен това, за саудитците няма много смисъл да намалят производството си. След като толкова време си се борил с американските шистови производители и най-накрая си взел надмощие, не се отказваш точно преди да нанесеш финалния удар...

... не хвърляш кърпата

Точно така, не се предаваш. Така че мисля, че петролът ще продължи да се колебае още известно време.

 

Последни новини
Още от Новини