България да се рекламира и като дестинация за добро кариерно израстване

Георги Брашнаров за програмата "синя карта" в предаването "Бизнес старт", 1.02.2016.

Георги Брашнаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Брашнаров. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Действията на правителството за олекотяване на процедурата „Синя карта“ за привличане на високоспециализирани кадри на работа в България, е стъпка в правилната посока, но трябва да бъдем реалисти. Задачата няма да бъде решена правилно, ако не последва следваща крачка. Това каза Георги Брашнаров, управител и собственик на „Немечек България“ в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Програмата „Синя карта“ е процедура на базата на Европейска директива, е отразена и в българското законодателство, но на практика много тромава. За да се приложи в България отнема между 7 и 9 месеца, каза Брашнаров. Като основен проблем за оптимизиране на процеса специалистът посочи „съгласуването на институциите“.

„В България за последните 2 години има издадени 100 сини карти, а само през 2014 година в Германия са издадени 14 000“.

ИТ бизнесът в цяла Европа страда от недостиг на кадри, като в ЕС се търсят близо 1 млн. специалиста, каза Брашнаров. По думите му задача, както на бизнеса, така и на държавата е да рекламират България, не само като туристически рай, но и като дестинация за добро кариерно израстване.

„Нашата професия е професия за мислещи хора. Мечтата ни е нашето образоване да произвежда мислещи, а не запаметяващи хора. Информация има навсякъде. Новите хора, не само в нашата индустрия, искат мислене, анализ и способност за взимане на решения. Този тип неща започват да се учат още в детската градина“.

 

Последни новини
Още от Новини