Бизнесът иска национален план за влизане в еврозоната

БСК препоръча ускоряване на подготовката за влизането в "чакалнята" на валутния блок

Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Евро банкноти. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

До средата на годината правителството трябва да състави национален план за въвеждане на еврото, каза пред БНР заместник-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Според него в контекста на намаляващата подкрепа на обществото трябва да се ускори подготовката за по-скорошно присъединяване на страната ни към еврозоната.

Бизнесът настоява за ускоряване на процедурата по присъединяване на страната ни към еврозоната, като преди дни Българската стопанска камара в свое становище посочи, че всяко забавяне ограничава достъпа до финансиране и ще влошава конкурентоспособността на предприятията в страната. От организацията допълват, че заплашени още са и перспективите за дългосрочен растеж, макроикономическата стабилност, както и на възможностите за обрат на пазара на труда.

В становището си от БСК препоръчват ускоряване на подготовката за влизането в "чакалнята" на еврозоната и приемане на целева дата за въвеждането на единната европейска валута у нас. Това може да стане след приключването на стрес тестовете на банките, след изясняването на статута на Великобритания в ЕС, както и взимането на решения за миграционната криза в ЕС.

Към това становище Димитър Бранков допълва нуждата от това да се разсеят и някои масови заблуди относно влизането на България в еврозоната. „Разходите и загубите ги консумираме от самото въвеждане на валутния борд през 1997, т.е. поемаме жилото, без да поемаме ползите от това, че имаме стабилен валутен курс и ниско ниво на държавен дълг“, каза Бранков.

Според него една от масовите заблуди е тази по какъв курс ще се осъществи присъединяването, пише Investor.bg. Той обясни, че курсът, по който това трябва да стане, е настоящият валутен курс и това е записано в договора за присъединяване на страната ни към ЕС.

Относно опасенията от евентуално поскъпване на живота след влизането в еврозоната Бранков поясни, че при трите прибалтийски републики, които последно се присъединиха към валутния съюз през паричен съвет, не е било наблюдавано такова поскъпване и открои положителни тенденции след присъединяването.

Бранков припомни освен това, че освен голям брой реформи и подготвителни действия, които трябва да се извършат по пътя към влизане в еврозоната, е необходимо още определянето на целева дата и осигуряването на външна подкрепа.

Последни новини
Още от Новини