Меркел: Бежанците трябва да се върнат вкъщи след войната

Това е временен статут за пребиваване, каза германският канцлер

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел се опита да си върне благоразположението на все по-ожесточените критици на политиката ѝ на отворени врати към бежанците, заявявайки, че кандидатите за убежище от Сирия и Ирак ще трябва да се върнат в родните си страни след края на конфликтите там, съобщава DPA.

Меркел не се поддаде да натиска на някои консерватори да спре притока на бежанци или да затвори границите. Миналата година в Германия пристигнаха рекордните 1,1 милиона мигранти.

Растящото безпокойство за способността на страната да се справи с бежанската вълна и тревогите, свързани с престъпността след посегателствата над жени, повлияха върху подкрепата за партията на Меркел - Християндемократически съюз (ХДС), и баварския X партньор, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Въпреки усилията за интегриране и подпомагане на бежанците, е важно да се подчертае, че на тях им се позволява да останат само за ограничено време, отбеляза канцлерът.

"Трябва да кажем на хората, че това е временен статут за пребиваване и очаквам щом в Сирия отново настъпи мир и след като "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, те да се върнат в страните си с придобитите познания", каза канцлерът на събрание на ХДС в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Меркел припомни, че 70% от бежанците, избягали в Германия от войната в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, са се върнали в страните си.

Тя направи тези коментари, след като председателят на ХСС Хорст Зеехофер заплаши да даде правителството ѝ под съд, ако то не изпълни искането напливът от хора, търсещи за убежище, да се прекрати.

Подкрепата за дясната партия "Алтернатива за Германия" вече се изразява в двуцифрени числа, пише Investor.bg. В публикувано в събота интервю лидерът на формацията заяви, че ако се налага, "граничарите трябва да стрелят по бежанците, за да им попречат за влизат незаконно в страната".

Последни новини
Още от Новини