Fitch оцени Испания с ВВВ

Агенцията дава стабилна перспектива

Сан Себастиян, Испания. 14 декември 2015. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg Сан Себастиян, Испания. 14 декември 2015. Photographer: Angel Navarrete/Bloomberg

Рейтинговата агенция Fitch обяви в петък вечерта, 29 януари, че запазва на ниво ВВВ+ рейтинга на суверенния дълг на Испания със стабилна перспектива, съобщи АФП.

Агенцията оцени, че несигурността около бъдещите отношения между Каталуния и останалата част от Испания може да засегне икономическото настроение и инвестициите в страната.

Fitch отбелязва, че Испания се радва на силно циклично възстановяване с ръст на БВП очакван да достигне 3,2% през 2015.

Агенцията прогнозира забавяне на растежа до 2,6% през 2016 и 2,3% пре3з 2017 с бюджетен дефицит от 3,5% от БВП през 2016 и 2,9% за 2017, с прямо 4,6% през 2015 и 5,9% за 2014.

 

Изборите в Испания през декември създадоха политическа криза, следкато въпреки първото място, Народната партия на Рахой изгуби мнозинството си.

Лидерът на социалистите в Испания Педро Санчес е изправен пред важен тест в събота, когато ще потърси подкрепата на партията си за евентуален съюз за поемане на управлението в страната, съобщи Bloomberg.

Санчес се срещна с 200 членове на федералния комитет в Мадрид на 30 януари сутринта. Официално заседанието е за избор на дата на следващата конференция, но и възможност за обсъждане на сделката с Подемос.

Бившият премиер Фелипе Гонзалес, основателят на модерния социализъм в Испания се обяви против споразумение с Подемос в интервю за El Pais в четвъртък.

 

Последни новини
Още от Новини