Аржентина договори заем за $5 млрд. от банки на Wall Street

Целта е увеличаване на валутните резерви преди преговори с кредитори

JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg JPMorgan Chase - лого. Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Аржентинската централна банка постигна договорка със 7 банки от Уолстрийт за заем от $5 млрд., съобщава Bloomberg. Аржентинското правителство иска да увеличи резервите на централната банка на страната преди преговорите с кредитори със забавени плащания през следващата седмица. 

Заемът ще е за срок от една година и беше финализиран на 29 януари. Обезпечението ще бъде от държавни облигации, разкриха от централната банка. 

HSBC Holdings Plc, JPMorgan Chase & Co. и Banco Santander SA ще заемат по $1 млрд. всяка, а Deutsche Bank AG, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, Citigroup Inc. и UBS Group AG ще се включва с по $500 млн. Лихвата по заема ще бъде лихвата на междубанковия пазар в Лондон Libor плюс 6,15%. 

Аржентина иска да увеличи валутните резерви в централната си банка след години на валутен контрол и политики, обезкуражаващи инвестициите в страната, които доведоха до там, че сега да се налага да го прави с директен заем, а не с пласиране на облигации на дълговите пазари. 

През следващата седмица Аржентина ще започне преговори за разрешаване на случая с кредитори, които притежават облигации, по които страната забави плащания. Те спечелиха дело в САЩ, което постановява, че Аржентина ще трябва да им се издължи напълно. 

След сделката валутните резерви на Аржентина нарастват до $30 млрд. 

 

 

Последни новини
Още от Новини