Скарлатов: САЩ ще издърпа Европа от икономическата криза

Коментар на Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital за пазарите, инвестициите и намесата на централните банки, в предаването "В развитие", 29.01.2016.

Илиян Скарлатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиян Скарлатов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възстановяването на европейската икономика ще дойде от САЩ. Това каза Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

На въпроса дали пазарите реагират твърде пресилено на днешната икономическа ситуация, Скарлатов каза: "Пазарите са за това да преекспонират това, което се случва в реалната световна икономика. Сега сме свидетели на отрицателно преекспониране".

По думите на финансиста, трите икономики се намират в различни стадии на кризисна икономика:

"Китай се е забавил значително. Няма икономика, която вечно да расте с двойноцифрени стойности. Американците започват да подгряват турбините за сериозен ръст, а това ще направи европейската икономика по конкурентна. Износът ще спаси Европа".

"Кога ще се измъкне Япония - ще видим, а китайците изобщо не ги мисля, защото имат нормална, здрава икономика", каза Скарлатов.

"Гръцката финансова система не е започнала да се стабилизира и няма да започне да се стабилизира в близките 5 години, защото мерките са неадекватни. Каруца, която стои отпред, а конят е отзад, просто не върви. Единственият начин е въвеждане на минимални данъци и максимални стимули за частната инициатива".

В дългосрочен план България страда от кризата в Гърция, защото мерките, които би трябвало да подпомогнат южната ни съседка са "безумия в крайна форма".

Вижте повече тук: 

 

Последни новини
Още от Новини